x

ACTUALIZAREA ONLINE A DATELOR
Pentru clienții OTP Bank

Pentru actualizarea datelor personale sau a datelor companiei şi ale reprezentanţilor legali/convenţionali

Click aici

Ce sunt fondurile de investiții?

În România există două categorii mari de fonduri de investiții, deschise și închise. Principala diferență între cele două este dată de modalitatea emisiunii și răscumpărării unităților de fond.

 

Într-un fond deschis de investiții un investitor poate subscrie sau răscumpăra oricând dorește fondul având emisiuni și răscumpărări de unități de fond continue. Fondurile închise de investiții oferă un număr limitat de unități de fond pe o perioadă determinată de timp, răscumpărarea acestora putând-se efectua doar la intervale de timp prestabilite sau la anumite date, conform cu prevederile documentelor de constituire.

 

Un fond deschis de investiții are ca scop atragerea în mod public a resurselor financiare de la investitori (persoane fizice și juridice), pe care le investește în diferite instrumente financiare: instrumente financiare derivate, instrumente cu venit fix, investitorul având astfel acces facil la un portofoliu diversificat de active.

 

Fondurile deschise de investiții pot fi clasificate în funcție de politica de investiții în mai multe categorii, conform Standardelor EFAMA (European Fund and Asset Management Association):

  • Fond deschis de investiții Monetar: Investiții în instrumente cu venit fix;
  • Fond deschis de investiții de Obligațiuni: Investiții în instrumente cu venit fix, mai ales obligațiuni;
  • Fond deschis de investiții Mixt/Diversificat: Investiții în instrumente cu venit fix și acțiuni;
  • Fond deschis de investiții de Acțiuni: Investiții în acțiuni. Descoperă ce fond de investiții ți se potrivește aici.
 

Ce avantaje ai?

Fondurile oferă câteva avantaje importante față de investirea directă:

 

otp bank

Economii semnificative. Fondurile deschise de investiții plătesc comisioane de tranzacționare proporțional mai mici decât investitorii individuali. Costurile de tranzacționare mai reduse se traduc în performanțe semnificativ mai bune ale investițiilor.

otp bank

Accesibilitate. Investitorul utilizează un singur instrument investițional și anume unitatea de fond. Valoarea unei unități de fond este dată de instrumente financiare variate și plasamente diversificate, investitorul având acces pe piața de capital și financiară, cu un efort minim de analiză a informațiilor din partea sa; performanța este direct proportională cu suma investită și cu perioada investiției.

otp bank

Diversificare. Portofoliul de active ale fondurilor de investiții are în vedere plasamente diversificate, echilibrate, în scopul minimizării fluctuațiilor. Deținând cel puțin 12 acțiuni diferite, se evită pericolul ca rezultatele slabe ale uneia dintre ele să afecteze prea tare întregul portofoliu. De regulă, fondurile deschise de investiții dețin mai mult de 20 de tipuri de acțiuni. Un portofoliu diversificat obține de obicei rezultate bune chiar și când câteva acțiuni merg prost, deoarece alte acțiuni împreună cu celelalte categorii de active compensează piederile generate de cele care au obținut rezultate slabe.

otp bank

Profesionalism. Fondurile deschise de investiții sunt administrate de profesioniști calificați ce beneficiază de experiență și cunoștințe vaste în domeniul piețelor de capital și financiară. Totodată, veniturile din administrare depind direct de performanța fondului, prin urmare societatea de administrare va depune cele mai bune eforturi pentru gestionarea eficientă a investițiilor dumneavoastră.

otp bank

Lichiditate. Fondurile deschise de investiții oferă mai multă lichiditate decât celelalte instrumente financiare. Sumele pot fi investite sau răscumpărate oricând, la valoarea unitară a activului net din ziua respectivă.

 

Care este câștigul dintr-un fond de investiții?

După achiziționarea unităților de fond, valoarea acestora se va modifica zilnic, în funcție de încasările de dobândă, cupoane, dividende și de cotațiile instrumentelor financiare din componența fondului, care sunt listate pe diferite piețe financiare. În consecință, valoarea unităților de fond poate să crească, dar poate să și scadă, în funcție de evoluția instrumentelor din portofoliu.

 

Câștigul din investiția în fondul de investiții va reprezenta diferența dintre valoarea de vânzare și valoarea de achiziție a unităților de fond. Randamentul unui fond de investiții este influențat semnificativ de riscul fondului: cu cât riscul este mai mic, cu atât rentabilitatea așteptată pentru investiție este mai redusă și invers, cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât crește și rentabilitatea ce poate fi asigurată de o investiție.

 

Ce fond de investiții ți se potrivește?

Atunci când alegi un fond de investiții e bine să te documentezi și chiar să ceri suportul personalului din sucursalele OTP Bank. Totuși există o serie de factori de care trebuie să ții cont:

  • Disponibilitățile pe care dorești să le investești;
  • Orizontul de timp avut în vedere;
  • Apetitul pentru risc;
  • Obiectivele financiare personale;
  • Nivelul de cunoaștere a piețelor financiare;
  • Resursele disponibile (timp, acces la informație etc).
 

Câteva principii de bază: randament, risc și perioadă de investire

Există o legatură direct proporțională între riscul și rentabilitatea unei investiții. Astfel, cu cât riscul este mai mic, cu atât rentabilitatea așteptată pentru investiție este mai redusă; cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât crește și rentabilitatea ce poate fi asigurată de o investiție.

 

Unii investitori sunt dispuși să riște o pierdere mai mare în speranța că totuși situația va evolua în favoarea lor și vor avea un profit foarte ridicat, la fel cum există și investitori care nu doresc să-și asume decât un risc mediu sau scăzut și, ca atare, se vor mulțumi cu profituri mai modeste.

 

Concluzia care se desprinde este că trebuie urmărit acel tip de investiție care asigură un raport optim între rentabilitate și risc, raport ajustat în funcție de așteptările, posibilitățile financiare și nu în ultimul rând aversiunea față de risc a fiecărui investitor.

 

Intră în contact cu unul dintre reprezentanții OTP Bank și te vom ajuta să iei cele mai bune decizii în funcție de nevoile și de planurile tale. Totul în deplină siguranță și confidențialitate.

 

Completează formularul de mai jos și în cel mai scurt timp un reprezentant OTP Bank te va contacta.

 

Vă rugăm să completați formularul de contact,
și un reprezentant al băncii vă va contacta în cel mai scurt timp posibil:

Completarea câmpurilor marcate cu * este obligatorie