x

ACTUALIZAREA ONLINE A DATELOR
Pentru clienții OTP Bank

Pentru actualizarea datelor personale sau a datelor companiei şi ale reprezentanţilor legali/convenţionali

Click aici

OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primul semestru din 2019*

  •  
  •         Profit ajustat după impozitare de 53,6 milioane lei (3,626 miliarde HUF).
  •         Creditele performante au crescut cu 17% de la an la an, susţínute de cererea pentru credite imobiliare, IMM-uri și o dinamică pozitivă a cererii corporate.
  •         Volumul depozitelor în creștere cu 26% față de prima jumătate a anului 2018

 

București, 12 august 2019 – OTP Group anunță rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2019. Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat ajustat după impozitare de 53,6 milioane lei (3,6 miliarde HUF), cu 164% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 17% de la an la an, susținut de o creștere robustă a creditelor de tip imobiliar, din partea IMM-urilor și a unei dinamici pozitive a segmentului corporate. Segmentul corporativ a fost principalul motor al creșterii, cu un avans de 14% față de 2018. Segmentul retail a contribuit la creștere cu un plus de 16% față de anul precedent.

 

În ceea ce privește vânzarile de credite noi, volumele de credite imobiliare acordate s-au dublat în primul semestru din 2019 compartiv cu perioada similară a anului trecut, iar soldul creditelor performante a crescut cu 16% de la an la an, în timp ce vânzările de credite de nevoi personale a crescut moderat cu 1%.

 

Costurile totale de risc din primul semestru s-au ridicat la 31,3 milioane lei (2,1 miliarde HUF), scăzând cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, variație datorată îmbunătățirii semnificative a calității portofoliului de credite ipotecare.

 

Soldul depozitelor ajustat la cursul de schimb valutar a crescut cu 26% față de semestrul I al anului 2018 și cu 10% de la începutul anului. Creșterea a fost susținută de intrările din retail  (+8% YTD) și mai ales corporații (+14% YTD). Activele totale ale băncii au atins 12,27 miliarde lei (838 miliarde HUF), marcând o majorare de 10% față de începutul anului.

 

Pe parcursul primului semestru din 2019 volumul creditelor neperformante  a continuat să scadă cu 34,1% de la an la an. Rata DPD90+ a scăzut la 5,6%, de la 9,3%, nivel înregistrat în semestrul I din 2018. Volumul creditelor aflate în stadiul  3 de depreciere, conform reglementărilor IFRS 9, a scăzut de la 9,6% la 8,9% raportat la totalul creditelor brute, de la trimestru la trimestru, atingând 831,7 milioane lei (56,8 miliarde HUF) la sfârșitul trimestrului doi.

 

Ȋn conformitate cu reglementările locale, activele băncii au fost de 11,78 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 24,8 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut ușor la  17,11%, cu 7 bps față de trimestrul anterior.

 

OTP Group a înregistrat în prima jumătate a anului 2019 un profit ajustat de 3 miliarde lei (632 milioane EUR, 202,6 miliarde HUF), o creștere de 19% de la an la an. Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (97,3 miliarde HUF/ 304 milioane EUR), DSK Bank din Bulgaria (34,2 miliarde HUF/ 107 milioane EUR), Croația (17,4 miliarde HUF, 54 milioane EUR),  Ucraina (16 miliarde HUF/ 50  milioane EUR) și Rusia (13,9 miliarde HUF/ 43 milioane EUR).

Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos*.

 


 

* În situațiile financiare la semestrul I 2019, OTP Leasing România este prezentată ca parte a OTP Bank România, comparativ cu practica anterioară de prezentare în cadrul companiilor de leasing externe, în consecință profitul pe primele șase luni ale anului realizat de OTP Leasing România în valoare de 1,2 milioane RON (81 milioane HUF) a fost încorporat în Profitul după impozitare al OTP Bank România din semestrul I 2019. La sfârșitul lunii iunie 2019, volumul de credite aflate în stadiul 1 și 2 la OTP Leasing România a  înregistrat un nivel de 0,34 milioane RON (23 milioane HUF).

 

Raportul complet publicat de OTP Bank Plc. poate fi consultat aici: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/190808_OTP_20192Q_e_final.pdf

 

Despre OTP Bank România

 

OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare. Banca ocupă locul 9 după active în clasamentul jucătorilor bancari din România, din septembrie 2018.

 

OTP Group aniversează anul acesta 70 de ani de activitate, în timp ce subsidiara din România marchează 15 ani de prezență de piața locală. Până astăzi, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 36 de mii de angajați deservește zilnic peste 18,5 milioane de clienți din 9 țări.