Az OTP Consulting 3 finanszírozási programot indít hazai és a diaszpórában élő vállalkozóknak, összértéke meghaladja a 10 millió eurót

A Fenntartható vállalkozás a Közép-romániai régióban elnevezésű projekt összértéke körülbelül 5 millió euró, amelyből 3 millió eurót 89 üzleti vállalkozás fejlesztésére irányoztak elő;
A SMART Start-UP – Innovatív és fenntartható vállalkozás Dél-Munténiában elnevezésű projekt összértéke több mint 4 millió euró, amelyből körülbelül 2,5 millió euró 72 start-up fejlesztésének finanszírozását célozza;
A FIA – Légy vállalkozó itthon. Fektess a jövődbe! projekt összértéke 1,7 millió euró, amelyből 880 000 euró 22 start-up fejlesztését szolgálja;
A három projekt összértéke 10,7 millió euró, amelyből 6,4 millió eurót kizárólag a fenntartható vállalkozások létrehozására és fejlesztésére irányoztak elő.

 

Az OTP Consulting a Román Kereskedelmi és Iparkamarával (Camera de Comerţ şi Industrie a României, CCIR) partnerségben három, európai alapokból finanszírozott projektet indít 1500 vállalkozó és 183 új vállalkozás számára, összesen 10,7 millió euró értékben.

 

A Román Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben elindított Fenntartható vállalkozás a Közép-romániai régióban (Antreprenoriat sustenabil în Regiunea Centru, ID 105328) projekt célja a vállalkozói kezdeményezések támogatása a Közép-romániai régióban a gazdasági környezet fejlődése és a foglalkoztatás növelése érdekében. A projekt a 18 évnél idősebb, falvakban vagy városokban élő román állampolgárokat célozza, akiknek a lakhelye Hargita, Maros, Kovászna, Brassó, Szeben vagy Fehér megyék valamelyikében van, és nem mezőgazdasági vállalkozást szeretnének létrehozni városi környezetben.

 

Az 5 millió euró összértékű projekt futamideje 36 hónap és három szakaszra oszlik. Az első szakaszban (12 hónap) 740 fiatal vesz részt a projekt vállalkozói képzési programjain. A képzési programok 89 üzleti terv kiválasztásával zárulnak. A második szakaszban (18 hónap) a kiválasztott 89 vállalkozó tanácsadásban és szakmai támogatásban, valamint minden újonnan létrehozott vállalkozás legtöbb 34 200 eurós vissza nem térítendő finanszírozásban részesül. A partnerek biztosítják a finanszírozott vállalkozások működésének követését, valamint fenntartható fejlődését.

 

A Román Kereskedelmi és Iparkamarával közösen indított második projekt a SMART Start-UP – Innovatív és Fenntartható vállalkozás Dél-Munténiában (SMART Start-UP – Antreprenoriat inovativ și sustenabil în Sud Muntenia, ID 105848). A projekt célja a vállalkozói szellem fejlesztése, illetve számos munkahely és nem mezőgazdasági vállalkozás létrehozása Dél-Munténiában. A projekt olyan 18 évesnél idősebb fiatalokat céloz, akiknek a lakóhelye Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, valamint Giurgiu megyék valamelyikében van, és szeretnének saját vállalkozást indítani.

 

A 4 millió euró összértékű projekt futamideje 36 hónap és három szakaszra oszlik. Az első szakaszban (12 hónap) 570 fiatal vesz részt a projekt vállalkozói képzési programjain, amelyek végén 72 üzleti terv kerül kiválasztásra. A második szakaszban (18 hónap) a kiválasztott 72 vállalkozó tanácsadásban és szakmai támogatásban, valamint minden újonnan létrehozott vállalat 34 000 eurós vissza nem térítendő finanszírozásban részesül. Az ezt követő hat hónapos periódusban a vállalkozások megfigyelése történik.

 

„A vállalkozói környezet támogatása mindig prioritás volt az OTP Consulting számára, különösen az elmúlt időszakban, hiszen azt látjuk, hogy egyre több fiatal vállalkozó érdekelt a jó üzleti potenciállal bíró vállalkozások fejlesztésében. Büszkék vagyunk arra, hogy a partnereinkkel együttműködve megkönnyítjük a beruházásokhoz, az ismeretekhez és a konkrét támogatásokhoz való hozzáférését azoknak a fiataloknak, akik elkötelezettek a fenntartható vállalkozások fejlesztése iránt Romániában” - mondta Olti Ágoston, az OTP Consulting Románia ügyvezető igazgatója.

 

„A vállalkozói kedv előmozdítására és a román gazdaság konszolidációját elősegítő befektetések ösztönzésére irányuló következetesség mellett a Román Kereskedelmi és Iparkamara egy fiatal vállalkozókat célzó projektsorozatot indított el. Különösen értékeljük az innovációt és a vállalkozói szellemet, és úgy véljük, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2014 - 2020 által felkínált lehetőségeknek köszönhetően javítani fogjuk a hazai üzleti környezetet” - mondta Cristiana Ionescu, a CCIR Stratégiai-, Politikai- és Programigazgatóságának vezetője.

 

Az előző két projekttel ellentétben a FIA – Légy itthon vállalkozó. Fektess a jövődbe! (FIA Fii Antreprenor Acasă. Investește în viitorul tău! (ID 107335) elnevezésű projekt azokat a diaszpórában élő romániai fiatalokat célozza, akik vállalkozást alapítanának Romániában. A projekt fő célkitűzése, hogy ösztönözze a vállalkozói kedvet és hozzájáruljon a vállalkozások számának növekedéséhez az ország hét kevésbé fejlett régiójában.

 

A Román Kereskedelmi és Iparkamarával és a Külföldön Tanuló Romániai Diákok Ligájával (Liga Studenţilor Români din Străinătate, LSRS) közösen létrehozott projekt futamideje 36 hónap, a 10 000 fiatalt célzó információs kampány már Európa több országában is kezdetét vette. A 220 személy képzése 2018 februárjától kizárólag online zajlik majd. A tanfolyamot követően a 22 legjobb üzleti terv 40 000 eurós finanszírozást kap, az üzleti tervek megvalósítása és nyomon követése a projekt 36 hónapos futamidejének lezárultáig történik. A FIA projekt összértéke 1,7 millió euró, amelyből 880 000 eurót új vállalkozások létrehozására irányoznak elő.

 

„A FIA – Légy itthon vállalkozó projekt révén a diaszpórában élő romániaiak visszatérhetnek Romániába annak érdekében, hogy itt hasznosítsák külföldön szerzett szakmai és vállalkozói tapasztalataikat, illetve készségeiket” - mondta Cristina Nicolae célcsoport specialista, az LSRS munkatársa.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2014 - 2020 által társfinanszírozott projektek.

 

Az OTP Consulting Romania a romániai OTP Csoport tagja és 2007-ben kezdte működését a helyi piacon. A vállalat támogatást nyújt partnereinek és ügyfeleinek a befektetésekre és projektfejlesztésre nyújtott vissza nem térítendő támogatások lehívására.

 

Az OTP Bank Románia az OTP Bank leányvállalata, egyben a legnagyobb közép és kelet-európai bankcsoport tagja – integrált és saját forrásokból működő pénzügyi szolgáltató. Tevékenységét felelősségtudat, elkötelezettség és magasfokú szaktudás jellemzi. Az OTP Bank Románia ügyfelei igényeit, valamint az aktuális piaci helyzetet szem előtt tartva megbízható partner a pénzügyi szolgáltatások területén.

 

Az OTP Bank a 9. legstabilabb közép- és kelet-európai bank 2017-ben a Global Finance szerint . Az OTP Csoport Magyarországon, Romániában, Montenegróban, Horvátországban, Bulgáriában, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Szerbiában több mint 14,5 millió ügyfelének nyújt pénzügyi szolgáltatásokat több mint 1400 bankfiókjában, ATM-hálózatán, illetve a legmodernebb elektronikus csatornákon keresztül.