Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Fizikai személyek

Folyószámla és kapcsolódó szolgáltatások

Az OTP Banknál nyitott számlájára, valutában külföldről érkező tranzakciók esetében szükséges az OTPV RO BU XXX kód használata.

Nemzetközi bankszámlaszám (International Bank Account Number). Az ECBS (European Committee for Banking Standards – Európai Bankszabványosítási Bizottság) meghatározása szerint olyan szám- és betűkombináció, melynek célja megkönnyíteni a nemzetközi átutalások automatikus feldolgozását. Romániában ez a kód 24 karakterből áll.

A Junior számlák a 26. életévüket még be nem töltött fiataloknak szólnak, és a következő számlatípusok közül lehet választani:

 • Junior Start – maximum 14. életévüket betöltött gyerekeknek
 • Junior Plus – 15 és 18 év közötti fiataloknak
 • Junior Max – 19 és 26 év közötti fiataloknak

Előnyök: magasabb látra szóló kamat; a folyószámlák RON-ban, EUR-ban, USD-ben és HUF-ban nyithatók. A 14. életévüket betöltött fiatalok számlához kapcsolódó Junior bankkártyát is igényelhetnek.

A 26. életévüket még be nem töltött fiataloknak a következőket ajánljunk:

 • Junior számla kedvezményes kamattal
 • Különböző designok közül választható Junior betéti bankkártyák.

Külföldről OTP Bank számlára érkező pénzátutalás esetén a következő adatokra van szükség:

 • Bank pontos neve: OTP Bank Románia S.A.
 • SWIFT kódja: OTPVROBU
 • A kedvezményezett adatai (kedvezményezett pontos neve/vállalkozás neve, kedvezményezett postacíme, kedvezményezett IBAN számlaszáma)

Az OTP Express szolgáltatás igénybevételekor a megbízó olyan devizaszámlával kell rendelkezzen bankunknál, mint amilyen devizanemben kívánja az átutalást végrehajtani.

Több mód van a számlaegyenleg lekérdezésére:

 • bármely OTP bankfiókban a személyi igazolvány felmutatásával;
 • ha a számlához betéti kártya kapcsolódik, számlaegyenlegét ingyen lekérdezheti a www.otpbank.ro honlapon keresztül, vagy telefonon a 0800 88 22 88–as (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a +4021 308 57 10-es (külföldről is hívható) telefonszámon a bankkártya utolsó 10 számjegyének és a 3 számjegyből álló jelszó megadásával.

Akkor ajánljuk az OTP Express átutalási megbízást, ha a kedvezményezett az OTP Bank egyik külföldi leányvállalatánál: Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Montenegróban vagy Bulgáriában nyitott folyószámlával rendelkezik, ekkor ugyanis az átutalási költségek jelentősen alacsonyabbak a standard nemzetközi átutaláshoz viszonyítva.

Függetlenül attól, hogy számláját eredetileg hol és milyen pénznemben nyitotta meg, minden romániai OTP Bank kirendeltségében hozzáférhet.

A folyószámlahitel RON-ban és EUR-ban igényelhető és akár 6 havi nettó jövedelemnek megfelelő hitelkeretet biztosít tulajdonosának. Havonta csak a felhasznált keret után járó kamatot kell törlesztenie.

A RON-ban és EUR-ban vezetett bankszámlákhoz igényelhető egy Master Card betéti bankkártya, mely közvetlen számlahozzáférést biztosít tulajdonosának. A kártyaigénylés ingyenes, a kártya külföldön és belföldön is használható, és internetes vásárlásra is alkalmas.

Nem létezik. A folyószámla teljes egészében lemeríthető.

Ezt a típusú szolgáltatásunkat személyesen, bármely fiókunkban  hétfőtől péntekig, 9:00 és 17:00 óra között igényelheti.

A számlán lévő pénzösszeghez csak Ön és az Ön által felhatalmazott személyek férhetnek hozzá. A felhatalmazást a banki kirendeltségben intézheti, az Ön és az Ön által felhatalmazott személy jelenlétében.

A folyószámlanyitás, annak fenttartása és a számla megszüntetése ingyenes, mindössze a személyi igazolvány felmutatására van szükség.

Ha a nálunk vezetett számlájára utalják munkabérét, akár 6 havi nettó jövedelmének megfelelő folyószámlahitelt is igényelhet. Továbbá, számlájához ingyenes MasterCard bankkártyát igényelhet, amely korlátlan hozzáférést biztosít számlájához. Ugyanakkor, egy EURÓ alapú jelzáloghitel igénylése esetében kamatcsökkentésben részesül.

Bármikor igényelheti nyugdíjának az OTP Banknál vezetett folyószámlára való utalását és számos előnyt kínálunk egyéb banki termékek igénylése esetében.

A folyószámlahitel (overdraft) lehetővé teszi az ügyfél jövedelmének többszörös lehívását a folyószámláról. Overdraftnak is hívják.

Megtakarítási termékek

Igen, a megtakarítási számlán elhelyezett összeg bármikor elérhető. A továbbiakban a megtakarítási számláján szereplő összegnek megfelelő kamatot számítunk fel.

A kamatot a számlán levő összeg alapján naponta számoljuk, és a következő hónap elején utaljuk át a megtakarítási számlára. A kamatláb változó, sávonként kerül kiszámításra.

Betétlekötési minimumok devizák függvényében: 100 RON, 100 EUR, 100 USD, 100 CHF, 100 GBP vagy 25.000 HUF. Kamatokra és futamidőre vonatkozó információért kattintson ide.

A betét a lekötés időtartama alatt fix kamatozású. A kamat a kiválasztott időtartam alatt a betéti számlán szereplő összegre alkalmazandó.

A betétekre számított kamatot havonta felveheti, ha a következő termékeket választja:

 • Egy hónapos lejáratú betét a következő devizákban: RON, EUR, USD, HUF, GBP;
 • Fix kamatozású, 3 vagy 6 hónapos lejáratú, havonta kamatot fizető betétek a következő devizákban: RON, EUR.

Hitelek

A hitel jóváhagyásához a nettó havi munkabér el kell érje az 1 500 lejt. Amennyiben több munkaadóval is munkaszerződésben áll, a jövedelmek összesíthetők, ha legalább az egyik jövedelem értéke eléri a minimálbért.

Jövedelemigazolás aláírására felhatalmazott személyek: ügyvezető igazgató, pénzügyi igazgató, humán erőforrás igazgató, bérszámításért felelős személy és könyvelési igazgató. A jövedelemigazoláson szerepelnie kell az aláírási joggal rendelkező személy funckiójának is.

Ha Ön nyugdíjas, és rendelkezik végleges nyugdíjhatározattal*, igényeinek megfelelően, előnyös feltételek mellett vehet fel személyi hitelt nyugdíjasoknak, vagy a kívánt összeg függvényében igényelhet jelzálogalapú személyi hitelt, jelzáloghitelt, figyelembe véve a termékek tuljdonságait.

* Amennyiben csak időszakos nyugdíjhatározattal rendelkezik, a hitelt csak a nyugdíjhatározat hátralevő érvényességi idejével megegyező időtartamra nyújtja a bank, figyelembe véve a hitel futamidejével kapcsolatos korlátokat.

Lakásvásárlási hitel esetén ingatlanbiztosításra van szükség a hitel teljes futamideje alatt (fakultatív biztosítás és kötelező lakásbiztosítás a természeti katasztrófák ellen).

Törleszthet bármely bankfiókunkban készpénzbefizetéssel vagy automatikus folyószámla megterheléssel. Ha a hitel devizaneme különbözik a folyószámla devizanemétől, a devizaváltás automatikusan történik a beütemezett törlesztési napon.

Egy lakásnak a következő feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy jelzálogosíthatóvá váljon:

 • háznak, kertes családi háznak vagy lakrésznek minősül;
 • tehermentes;
 • adás-vétel tárgyát képezheti;
 • településen belül található;
 • nem sérült, nem félkész és nem romos állapotú

A hitel csak az eladó díjmentesen nyitott folyószámlájára utalható. A jelzáloghitelből származó összeg készpénzfelvétele során semmilyen díjat vagy jutalékot nem alkalmazunk.

A közüzemi számlát azért kérjük, hogy ellenőrizni tudjuk a személyi igazolványban is szereplő lakcíme helyességét. Minden olyan közüzemi számlát elfogadunk, mely ha más névre is szól, de a címe megegyezik a hiteligénylő lakcímével. A közüzemi számla hiányában a lakásvásárlási szerződés is megfelel.

A hitel közösen igénylehető egy családtaggal. Mindkét hiteligénylő meg kell feleljen a hitelbírálati feltételeknek.

Abban az esetben igénylehet újrafinanszírozást az OTP Banktól, amennyiben jelenlegi hiteléből legalább 6 hónapot törlesztett, és a hitel típusa a következő:

 

 • személyi hitel jelzáloggal vagy jelzálog nélkül;
 • jelzáloghitel lakásvásárlásra;
 • hitelkártya;
 • folyószámlahitel (overdraft).

A munkakönyvi megszakítás az a periódus, ami alatt Ön nem végez szakmai tevékenységet. Nem számít megszakításnak: a szülési szabadság, betegszabadság, katonai szolgálat, tanulmányi szabadság, átmeneti munkaképtelenség.

Igen, hiteligénylések esetében a gyermeknevelési támogatásból származó jövedelmek elfogadottak.

Amennyiben az ügyfél gyermeknevelési támogatásból származó jövedelme nem elég ahhoz, hogy jogosult legyen a hitelre, a személyi hitel felvételéhez szükséges egy fő jövedelemi forrás meghatározása is.

Legfeljebb a munkaszerződés hátralévő idejére, az illető hiteltípusra meghatározott minimális futamidő betartásával.

Kérjük, tájékozódjon részletesebben hitelkínálatunkról az OTP Bank fiókjaiban vagy érdeklődjön a telefonon ügyfélszolgálati munkatársainknál a 0800 88 22 88-as (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a +4021 308 57 10-es (külföldről is hívható) telefonszámon hétköznap 8:30-21:00 óra között.

A maximálisan igényelhető összeghez kérjen előzetes, tájékozatató jellegű számítást havi nettó jövedelme függvényében. Ammenyiben megfelel a feltételeknek és úgy dönt, hitelt igényel, kérjük, keresse fel bármelyik bankfiókunkat az adott hitelhez szükséges iratokkal.

A hitelfelvétel lépései: 

 • az előzetes számítások elvégzése, valamint a személyre szabott ajánlathoz szükséges iratok aláírása;
 • a munkavállalói iratok benyújtása az elbírálás érdekében, amennyiben szükséges;
 • az ingatlant/telket illető dokumentáció benyújtása, illetve az ingatlan/telek felértékelése – a jelzáloghitelek esetében;
 • a hitelszerődés aláírása;
 • az adásvételi, illetve a jelzálogszerződés megkötése (az OTP Bank bármely fiókjában), valamint az ingatlan/telek értékesítőjének kifizetése – a jelzáloghitelek esetében.
   

Bankkártyák

A 3DSecure szolgáltatás aktiválása egyszerű: kattintson az alábbi linkekre:

Visa

Mastercard

és kövesse a bankkártya aktiválásához szükséges lépéseket.

Ugyanarra a hitelkeretre 2 társkártya igényelhető.

Ugyanahhoz a folyószámlához 3 társkártya igényelhető.

A hitelkártyához RON hitelkeret kapcsolódik, melyet a nettó havi jövedelem alapján állapítunk meg. A hitelkártya egyik előnye, hogy 0% kamat mellett vásárolhat a türelmi időszakban, valamint az erről szóló törlesztési ajánlatok részeként.

A folyószámlahitel – más néven overdraft – olyan hitelkeret, amelyet a havi munkabér-átutalások függvényében határozunk meg. Maximum 6 havi nettó munkabérnek megfelelő keret igényelhető RON-ban. A folyószámlahitel esetében, az adott számlához igényelhet betéti kártyát is, amellyel kifizetéseket és készpénzfelvételt hajthat végre a kártyára meghatározott díjak és jutalékok mellett. A felhasznált keretre csupán havi kamatot számolunk fel.

Amennyiben a kártyát más devizával folytatott tranzakcióra használja, a kibocsátott kártya devizanemétől függően, a valutaváltás az alábbiak szerint történik:

 1. A számla devizanemében végrehajtott tranzakciók esetében nem történik devizaváltás. A Bank a végrahajtott tranzakciókkal a számlát annak devizanemében terheli.
 2. A Románia területén, a számla devizanemétől eltérő pénznemben végrehajtott tranzakciók esetén a Bank RON-t használ referencia devizaként. A valutaváltás a tranzakció végrahajtására használt deviza és a referencia devizaként használt RON között a Mastercard / Visa nemzetközi kártyaszervezetek által történik;
 3. A kártyával külföldön végrehajtott tranzakciók esetén a Bank EUR-t használ referencia pénznemként, a következőképpen:
  1. A valutaváltás a tranzakció végrahajtására használt deviza és a referencia devizaként használt EUR között a Mastercard / Visa nemzetközi kártyaszervezetek által történik;
  2. A RON-ban nyitott számla terheléséhez a Bank a honlapján közzétett, a tranzakció napján érvényes referencia árfolyamot használja.

Mindössze 3,5 RON vagy 1 EUR a készpénzfelvételi díj, ha bankkártyáját OTP Csoporthoz tartozó ATM hálózatban használja.

Az OTP Csoport a következő országokban van jelen: Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Bulgária, Románia, Ukrajna, Szerbia és Oroszország.

Kártyáját internetes vásárlásra is használhatja, ha igényléskor ezt az opciót választotta. Ha utólag szeretné ezt az opciót aktiválni, megteheti azt az OTPdirekt szolgáltatásunkkal, vagy ha felkeresi bankfióki tanácsadóinkat.

OTPdirekten vagy e-mailen havonta számlakivonatot küldünk Önnek, amely tartalmazza az adott időszakra vonatkozó összes számlamozgást, számlaegyenleget, illetve az elérhető hitelkeretet. Ugyanakkor, számla egyenlegét bármely OTP Bank Románia automatánál is lekérdezheti, ahol az utolsó 5 tranzakció részleteit is megtudhatja.

Romániában is használhatom az EUR-ban vezetett számlámhoz tartozó bankkártyát?

Igen, a kártyáját használhatja készpénz felvételre. Ebben az esetben a készpénzt az illető ország helyi valutájában kapja.

A bankkártyák típustól függően napi vagy havi tranzakciós limitekkel rendelkeznek. A standard limitek kérésre módosíthatók az OTPdirektben, vagy bármely bankfiókban.

Jövedelemigazolás aláírására felhatalmazott személyek: ügyvezető igazgató, pénzügyi igazgató, humán erőforrás igazgató, bérszámításért felelős személy és könyvelési igazgató. A jövedelemigazolásnak tartalmaznia kell az aláíró személy pontos funkcióját is.

Az OTP-MOL co-branded hitelkártya bármely kereskedelmi elfogadóhelyen használható külföldön és belföldön egyaránt. Előnye: a MOL töltőállomásoknál való vásárláskor dupla pontszámot szerez. A kártyaigénylés és az első évi számlavezetés ingyenes.

Multibonus kártyával kapcsolatos információk kizárólag a MOL Romániától igényelhetők a (021) 204 85 26-os vagy a 0800 800 665 (non-stop) ügyfélszolgálati telefonszámon.

Az OTP-MOL hitelkártyákkal kapcsolatban, kérjük, forduljon az OTP Bank Call Center szolgáltatását a 0800 88 22 88-as (8:30-21:00 óra között, bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a kártya-ügyfélszolgálatot a (021) 308 57 11-es (non-stop) telefonszámot.

Igen. Minden OTP Bank Románia bankkártya külföldön is használható függetlenül a kártya devizanemétől.

Azok a fiatalok, akik még nem töltötték be 18-dik életévüket, igényelhetnek Junior Plus számlához kapcsolódó Junior Plus bankkártyát. A kártya igényléséhez az igénylő fiatalt a szüleivel és személyazonossági igazolványával várjuk egy OTP bankfiókba.

A hitelkártyáknál alkalmazott türelmi időszak azt az időszakot takarja, amelyben a kereskedőknél végrehajtott tranzakciók értéke után nem számítódik fel kamat. Például, az 55 napos türelmi időszak a hónap 1. napján végrehajtott vásárlástól a következő hónap 25. napjáig tart, ami azt jelenti, hogy a (következő hónap) 25.-éig kamat nélkül visszafizetheti a vásárlásra felhasznált teljes összeget.

Abban az esetben, ha a bankkártya nincs már az Ön tulajdonában, zárolni kell a számlán található pénzhez való hozzáférést. Ennek érdekében használja a SmartBank alkalmazást, ahol közvetlen módon zárolhatja a számláját, vagy hívja a 0800 88 22 88–as (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a +41 21 308 57 11-es (külföldről is hívható) telefonszámot.

OTPdirekt – Pénzmágnes

Azért, mert így kifizetheti a részletét anélkül, hogy személyesen be kelljen mennie a bankfiókba, de azért is, mert így élvezheti az OTPdirekt – Internet Bank és SmartBank szolgáltatások valamennyi előnyét.

Nem, nincsenek költségei a Pénzmágnes használatával végzett online átutalásoknak.

Az online átutalás azonnal végbemegy, amennyiben a fizetés 20 óráig történik. A kifizetések programjáról részletes téjékoztatás itt érhető el.

Nem csak egy, hanem több előnye is van. Az OTPdirekt – Internet Bank és SmartBank összes előnye elérhető a szolgáltatással. Röviden felvázolunk hármat ezek közül, a többi felfedezését Önre bízzuk:

 • az Internet Bank és SmartBank szolgáltatással lekötött betétekre magasabb a kamat, mint a bankfiókokban lekötött betétek esetében;
 • a kezelési díjak alacsonyabbak, mint a bankfiókokban;
 • Ön kezelheti az összes számlával kapcsolatos SMS-értesítését;
 • törlesztésnél 0% tranzakciós díj.

Ahhoz, hogy a Pénzmágnes opcióval hajtson végre online átutalást, a következő feltételeknek kell teljesülniük:

 • az OTP Bank ügyfelének kell lennie;
 • rendelkeznie kell az OTPdirekt - Internet Bank és SmartBank szolgáltatással;
 • egy másik romániai bank által kibocsátott hitel- vagy bankkártya tulajdonosának kell lennie (nem lehet átutalásokat végezni az OTP Bank kártyáiról).

Igen, a határértékek a következők:

- Egy átutalás összege legkevesebb 1 lej, legtöbb 10 000 lej lehet.

Igen, havonta legtöbb 3 átutalás hajtható végre legfennebb 10 000 lej kumulált értékben.

A következő lehetőségekkel lehet ellenőrizni az átutalás sikerességét:

 • ellenőrizze a tranzakció állapotát a Pénzmágnes opcióban;
 • lépjen be a Számlák – Számláim menüpontba, és válassza ki azt a számlát, amelyre a pénzt átutalta, hogy megtekintse a végrehajtott tranzakciókat;
 • lépjen be a Számlák - Átutalások menüpontba, és válassza ki azt a számlát, amelyre a pénzt átutalta, hogy megtekintse az abban a számlában végrehajtott tranzakciókat.

Átutalás csak lejben végezhető.

Meg kell bizonyosodnia arról, hogy a következő opciók aktiváltak a kártyáján:

 • a kártya internetes fizetésekre aktivált;
 • a 3Dsecure aktív.

Ugyanakkor ismernie kell a kártya internetes fizetéshez felhasználható kereteit. Amennyiben nincs birtokában a fenti információkban, kérjük, forduljon a kártyáját kibocsátó bankhoz.

OTPdirekt - Internet Bank

A bankfiókban megkötött OTPdirekt szerződés révén a szolgáltatások a következőképpen érhetőek el:

 • Az OTPdirekt - Contact Center elérhető a 0800 88 22 88-as (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a + 4021 308 57 10-es (külföldről is hívható) telefonszámon. A nyelv kiválasztása után nyomja meg a 3-as gombot. Az azonosítás két lépésben történik: elsőként adja meg a bankkártya számának utolsó 10 számjegyét és a 3 számjegyből álló jelszót; második lépésben pedig a fizikai token által generált 8 számjegyet vagy a virtuális token esetében az SMS-ben kapott 8 számjegyet.
 • Az OTPdirekt - Internet Bank elérhető a www.otpdirekt.ro oldalon vagy a www.otpbank.ro honlapon, a „bankkártyával” vagy „bankkártya nélkül” azonosítási módszer kiválasztása után. A „bankkártyával” végrehajtott azonosítás esetében adja meg a bankkártya számának utolsó 10 számjegyét és a 3 számjegyből álló jelszót. A „bankkártya nélkül” történő azonosítás esetében adja meg az ügyfélazonosítót, a felhasználó kódot és a 3 számjegyű jelszót. Az első lépésben igényelt adatok megadása után írja be a fizikai token által generált számjegyeket vagy a virtuális token esetében az SMS-ben kapott számjegyeket, így hozzáférhet bankszámláihoz és végrehajthatja a szükséges műveleteket.
 • Az OTPdirekt - SmartBank szolgáltatás közvetlenül elérhető az Android/iOS rendszerű telefonokra letölthető alkalmazás által vagy az m.otpbank.ro honlapon a „bankkártyával” vagy „bankkártya nélkül” azonosítási módszer kiválasztása után. A „bankkártyával” végrehajtott azonosítás esetében adja meg a bankkártya számának utolsó 10 számjegyét és a 3 számjegyből álló jelszót. A „bankkártya nélkül” történő azonosítás esetében adja meg az ügyfélazonosítót, a felhasználó kódot és a 3 számjegyű jelszót. Az első lépésben igényelt adatok megadása után írja be a fizikai token által generált 8 számjegyet vagy a virtuális token esetében az SMS-ben kapott 8 számjegyet, így hozzáférhet bankszámláihoz és végrehajthatja a szükséges műveleteket.

Az OTPdirekt – Contact Center, Internet Bank, SmartBank és Push értesítés/ SMS-Kontrol szolgáltatást minden ügyfelünk igényelheti, legyen az magánszemély, egyéni vállalkozó vagy vállalat, amely rendelkezik az OTP Bank által vezetett folyószámlával és OTPdirekt szolgáltatásról szóló szerződéssel.

Jelszavát tetszés szerint bármikor megváltoztathatja, főként, ha úgy véli, hogy már nem biztosítja a szükséges biztonsági szintet. Az első belépésnél a rendszer kéri a jelszó módosítását, amelyet csak Ön ismer. Az OTPdirekt - Internet Bank szolgáltatás biztonságos használata érdekében a rendszer félévente kéri a jelszócserét.

Az OTPdirekt – Internet Bank és Contact Center szolgáltatással végezhet átutalást lejben és devizában, saját számlái között vagy az OTP Bank ügyfelei javára, illetve más, belföldi és külföldi bankok által kezelt számlákra egyaránt. Az OTPdirekt – SmartBank ugyanakkor lehetőséget nyújt bankközi és bankon belüli lejátutalásra, illetve bankon belüli devizaátutalásokra is.

Az OTPdirekt szolgáltatás biztonságos. A biztonsági tanúsítványt az internetes biztonsági rendszerek világpiaci vezetője, a VeriSign (http://www.verisign.com) biztosítja. Az Ön számítógépe és a bank közötti kapcsolat SSL 128 bites titkosított csatornán keresztül jön létre.

Szolgáltatásunkon keresztül közműszámláit is kiegyenlítheti az Internet Bank Átutalások – Közművek menüjében. Ugyanakkor az átutalás végrehajtható a SmartBank alkalmazás Átutalások menüjének Közművek menüpontja alatt is, vagy a Contact Center szolgáltatás igénybevételével.

A szolgáltatás bárhol, belföldön és külföldön egyaránt elérhető a www.otpbank.ro honlapon, az Android/iOS operációs rendszerrel rendelkező telefonokra letölthető alkalmazásokon keresztül, valamint a külföldről is hívható +4021/ 308.57.10-es telefonszámon.

Abban az esetben, ha ideiglenesen nem rendelkezik internet hozzáféréssel, az előfizetés keretében, a honlapon igényelt adatokkal megegyező azonosítás révén ugyanazon tranzakciókat végrehajthatja a Contact Center szolgáltatásunkon keresztül is (kizárólag az A típusú OTPdirekt szerződéssel és bankkártyával rendelkező ügyfelek esetében). Hívására telefonos ügyintézőnk válaszol és az Ön beleegyezésével végrehajtja a szükséges műveleteket. A Contact Center szolgáltatás elérhető a következő telefonszámokon:

0800 88 22 88 (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható)

021/308.57.10 (külföldről is hívható).

Az OTPdirekt szolgáltatás a következő feltételek teljesülése mellett vehető igénybe:

 • legyen az OTP Bank ügyfele,
 • írja alá az OTPdirekt szolgáltatás igényléséhez szükséges szerződést.

Az űrlap megtalálható az OTP Bank teljes fiókhálózatában.

A választott OTPdirekt szerződés típusa szerint a tranzakciós limit 50 000 RON vagy 10 000 EUR lehet, vagy igény szerint beállítható, hogy ne legyen ilyen jellegű megkötés.

Amennyiben hibás jelszópróbálkozás után a rendszer blokkolta a három számjegyből álló jelszavát, hívja a 0800 88 22 88-as (hétköznap 8:30-21:00 óra között, bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a +4021 308 57 10-es (külföldről is hívható) telefonszámot. Az Internet Bank felület lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek biztonsági kérdéseket állíthassanak be annak érdekében, hogy a belépési jelszó blokkolásának feloldása online is elérhető legyen.

Az Internet Bank alkalmazás használatának feltétele, hogy a böngésző program JavaScript opciója aktív legyen. Ellenőrizze/aktiválja ezt az opciót az adott böngészőben az alábbiak szerint:

 • Internet Explorer – Tools/Internet options/Security (tab)/ Custom level/ Scripting – Active/Scripting: Enable.
 • Mozilla és Netscape – Edit/Preferences/Advanced/Scripts&Plug-ins/Enable JavaScript for Navigator.
 • Opera - Tools / Preferences / Multimedia / Enable JavaScript.

A SmartBank szolgáltatás használatához a telefon operációs rendszere legalább Android 5.1-es vagy iOS 4-es kell legyen.

A számítógép és bank közötti kapcsolat SSL 128 bites titkosított csatornán keresztül jön létre.

Az Internet Bank a következő böngészőkkel működik:

 • Internet Explorer 6.0
 • Mozilla 1.7
 • Netscape 7.0
 • Opera 7.0

Optimális képernyőfelbontás: legalább 1024 x 768 képpont és legalább 16 bites színmélység.

Az Internet Bankon vagy SmartBankon keresztül akár hétvégén is hajthat végre műveleteket. A tranzakciók a következő banki munkanapon kerülnek feldolgozásra. További információért lépjen be az Internet Bank felületére és a „Hasznos információk” menüben tekintse meg az „Elfogadási program és maximális futamidő” oldalt.

Győződjön meg mennyire gyors és kényelmes az OTPdirekt – Internetbank szolgáltatás használata:

vagy felveheti a bankkal a kapcsolatot a 0800 88 22 88–as (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a +4021 308 57 10-es (külföldről is hívható) telefonszámon.

Amennyiben betéti kártya van csatolva az illető bankszámlához, a számlaegyenleg díjmentesen lekérdezhető a www.otpbank.ro honlapon, a 0800 88 22 88–as (bármilyen romániai mobil és vezetékes hálózatból díjmentesen hívható) vagy a +4021 308 57 10-es (külföldről is hívható) telefonszámon a bankkártya utolsó 10 számjegyének és a 3 számjegyből álló jelszó megadásával. Emellett aktiválhatja a Push értesítés / SMS-Kontroll szolgáltatást is, és mindig képben lesz a számlaegyenlege alakulásával kapcsolatban.

Az OTPdirekt szolgáltatáson keresztül végrehajtott műveletek után bizonylatot szerezhet az OTPdirekt – Internet Bankon keresztül letölhető számlakivonat által. Minden OTPdirekten keresztül végrehajtott deviza-átutalás esetén kötelessége a fizetési megbízást két példányban tíz munkanapon belül bármely bankfiókunkba benyújtani. A banki ügyintéző aláírásával és a bankfiók bélyegzőjével ellátott egyik példány Önt illeti meg, a másik példány a bankfiókban marad.

A szolgáltatást igénybe veheti anélkül, hogy programot telepítene számítógépére. Csupán az OTP Bank honlapjára (www.otpbank.ro) kell belépnie és bármilyen számítógépről követnie a belépéshez szükséges lépéseket. A fizikai token használatakor nyomja meg a készüléken található gombot, automatikusan generálásra kerül az egyedi kód; a virtuális token esetében az egyedi kód sms-ben kerül elküldésre az Ön által az OTPdirekt szerződésben megjelölt mobiltelefonszámra.

A szolgáltatás keretében 3 csatornához van hozzáférésse: Contact Center, Internet Bank és SmartBank. A Contact Center és az Internet Bank szolgáltatással hozzáférhet: lej és deviza folyószámláihoz, lekötött betéteihez, megtakarítási- és hitelkártya számláihoz, illetve információkhoz juthat az OTP Bank által folyósított hiteléről. A SmartBankkal láthatja lej és deviza számláit, lekötött betéteit, illetve megtakarítási számláinak egyenlegét.

Egy adott átutalás végrahajtását ellenőrizheti a főmenüben, amennyiben a kifizetés a 10 legutóbbi tranzakció között van, vagy a Bankszámlák - Számlatörténet menüben.

Közeledik a telefonszámlán szereplő határidő, és már nincs ideje arra, hogy elmenjen kifizetni? Minden sokkal egyszerűbb, ha megbízható szolgáltatásokra támaszkodhat. Az OTPdirekt  – Internet Bank alkalmazásban lépjen be a Műveletek menüpontba, válassza ki a Belföldi fizetések / Átutalások pontot és a Válasszon kedvezményezettet legördülő listából válassza ki a Telekom Romania Communications S.A. befizetés opciót.

Töltse ki a mezőket az alábbiak szerint:

Összeg: a számlán feltüntetett fizetendő összeg;

Átutalási megbízás száma: a számla befizetésére kiállított átutalási megbízásnak Ön által adott sorszáma;

Számlatulajdonos vezeték- és keresztneve: a Telekom Romania Communications S.A. előfizetőjének vezeték és keresztneve, ahogy a számlán szerepel;

A számla tárgyát képező telefonszám: az előfizető telefonszáma (hívószámmal együtt);

Ügyfél-azonosító (az előfizető azonosítója): a számlán szereplő ügyfél-azonosító.

Az átutalás tárgya:

 • Ha az átutalás az esedékes számlára vonatkozik, válassza a Számla opciót;
 • Ha az átutalás a szolgáltatás beszerelésére vonatkozik, válassza a Szerelési díj opciót;
 • Ha az átutalás a Telekom Romania Communications S.A.-val kötött szerződés felmondására vonatkozik, válassza az Elszámolás opciót;
 • Ha az esedékes számla kiállítása előtt a Telekom Romania Communications S.A. számlára szeretne utalni, válassza az Előlegfizetés opciót.

Fizetési határidő: a számlán szereplő fizetési határidő.

A törlesztési terv részletes információkat tartalmaz az illetékek, az átütemezett illetékek és kamatok értékéről a hitelszerződésnek megfelelően. Ezeket az információkat a Törlesztési terv megjelenítése gomb megnyomásával tekintheti meg. A törlesztési tervet kizárólag az OTPdirekt - Internet Banking platformban töltheti le.

OTP Express

Ha a kedvezményezett Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Montenegróban vagy Bulgáriában nyitott OTP folyószámlával rendelkezik, ekkor ugyanis az átutalási költségek alacsonyabbak a standard nemzetközi átutaláshoz viszonyítva.

Igen, a szolgáltatás igénybevételekor a megbízó olyan devizaszámlával kell rendelkezzen az OTP Banknál, mint amilyen devizanemben az átutalást kívánja végrehajtani.

OTP MoneyGram banki átutalás

A MoneyGram egy gyors nemzetközi pénzküldési szolgáltatás. Világszerte több mint 92 000 képviselettel rendelkezik 170 országban, és lehetőséget nyújt arra, hogy 10 perc alatt készpénzt küldhessen bárhonnan bárhová, anélkül, hogy folyószámlával vagy hitelkártyával rendelkezne.

Nem szükséges számlát nyitni. Ha azonban MoneyGrammel küld pénzt, ingyenes számlanyitást, és egy MasterCard bankkártya ingyenes kibocsátását tesszük lehetővé Önnek.

Mindössze a személyazonossági igazolványra van szükség, és pénzét máris bárhová küldheti, ahol MoneyGram képviselet található.

Mindössze 10 perc alatt bárhová küldhet, illetve bárhonnan fogadhat pénzt.

Nem. A kedvezményezett bármely MoneyGram képviseletnél átveheti a pénzt bárhol a világon a személyazonossági igazolványa és a feladó által megadott kód felmutatásával.

Nem létezik semmilyen pénzfelvételi jutalék. A kedvezményezett azonosítása után ott helyben a teljes küldött összeget felveheti készpénzben.

Jogi személyek

Számlavezetés

Két példányban kell kinyomtati a fizetési megbízást.
Itt letöltheti a szerkeszthető formanyomtatványokat:

Minden folyószámlának van egy egyedi azonosítója.  Ez az egyedi azonosító 24 karakterből áll, és a nemzetközileg használt neve IBAN kód (International Bank Account Number).

A kifizetetés azonosító száma 23 karakterből áll, és bizonyos Kincstári kifizetések esetében meg kell adni, mint például:

 • az ádózási szervek által az adózási határozatban megállapított kötelező kiegészítő adózási kifizetések esetén;
 • olyan törvényesen kiszabott pénzbírság kifizetése esetén, amely a bírságot megállapító dokumentum alapján történik;
 • olyan kifizetés esetén, amely a gépjárművek környezetvédelmi bélyegilletékének értékét meghatározó dokumentum alapján történik, stb.
   

A kifizetés azonosító számát az alábbi módon ellenőrizheti:

 • a kifizetés azonosítószámát az Az ANAF honlapján levő programon keresztül igényelheti az Adózási asszisztens/Hasznos programok (Asistenta Contribuabili/ Programe utile) lehetőségnél;
 • az adózási szervek által megállapított kiegészítő adózási határozatban felltüntetik a kifizetés azonosító számát;
 • igényelheti a  illetékes költségvetési szervtől a kifizetés azonosító számát.

OTP Bank Értékszállítás

Kössön értékszállítási megállapodást az OTP Bankkal, és értékeit a vállalata egységeitől a megállapodás szerinti napokon és időben elszállítjuk.

Az értékei biztonságának érdekében páncélozott járműveket és szakosodott biztonsági személyzetet bocsátunk a rendelkezésére.

A szolgáltatás rendkívül rugalmas és kényelmes, elérhető a banki nyitvatartás ideje alatt és azon kívül is (hétvégéken, ünnepnapokon).

Escrow számla

Az Escrow számla egy háromoldalú egyezmény az Ön vállalkozása, a Bank (escrow ügynök) és egy kedvezményezett között.

Az Escrow számla létrehozásánál nincs minimális nyitó összeg.

Escrow számla a következő pénznemekben nyitható: RON, EUR, USD, GBP, CHF és HUF.

 • Ingatlan tranzakciók (adásvételi, csere stb. szerződések alapján);
 • Polgári vagy kereskedelmi jellegű egyezség (adásvételi szerződések, megbízási szerződések, hitelszerződések);
 • Szolgáltatás nyújtása, jóteljesítési garanciaként;
 • Javak kiszállítása, mint a szállító jótállása;
 • Két fél közötti írott megegyezés feltételeinek teljesítése;
 • Egyéb típusú ügyletek.

OTPdirekt szolgáltatás

 • A nap elején tájékoztatjuk a folyószámlája egyenlegéről, így Ön anyagi lehetőségeinek megfelelően tervezheti a továbbiakat. Kiválaszthatja a tájékoztatás gyakoriságát: napi, heti vagy havi.
 • SMS-t küldünk bankkártyájának vagy társkártyájának minden használatakor: vásárláskor, készpénzfelvételnél, de akkor is, ha nem adta meg helyesen a PIN-kódot, vagy ha nem áll rendelkezésre a szükséges összeg.
 • 3 munkanappal betétjének lejáratát megelőzően SMS-ben értesítést kap a betét típusától vagy a lejárati opciótól függetlenül.
 • Értesítést kap a számlájának zárolásáról. Az értesítés 19:00 órától kerül kiküldésre.
 • Rendezheti telefonszámláit (Orange, Telekom Romania Communications S.A.) és közműdíját (Harviz Harghita).;
 • Bármikor feltöltheti bankkártyáját, akár éjszaka vagy hétvégén is;
 • Nyíltvégű befektetési alapokba fektethet, a bankfiók nyitva tartásától függetlenül;
 • Lekötheti / megtekintheti / megszüntetheti lej vagy euró alapú bankbetéteit. A lej alapú bankbetétek esetén 0,20%-os kamatbúnuszban részesül;
 • 12 hónapra visszamenőleg lekérdezheti a számlakivonatait;
 • Részletes információkat kap a végrehajtott tranzakciókról, a banknál vezetett számláiról és a banknál igényelt bankkártyáiról;
 • Részletes információkat kap hiteleiről és biztosításairól, de a hátralékokról is, eredetüktől függetlenül;
 • Tranzakciók végrehajtására a fiók nyitvatartási idejénél hosszabb idő áll rendelkezésre (akár éjszaka vagy hétvégén is);
 • A szolgáltatás és pénze biztonságát tokenes dinamikus ügyfél-azonosítás és SSL titkosítási protokoll biztosítja;
 • Az OTPdirekt - Internet Bank szolgáltatással végrehajtott kifizetések után 50%-kal alacsonyabb jutalékot számolunk fel a bankfiókhoz képest;
 • Az egyenleg lekérdezése, valamint a számlakivonat díjmentes;
 • Személyes pénzügyek kezelése az OTPdirekt – Internet Bank felületről elérhető MyMentor szolgáltatással.

Információkat kaphat hiteleiről és bankszámláiról

Hozzáférhet az OTP Banknál igénybe vett hiteleire vonatkozó információkhoz:

 • Típus;
 • Hitel pénzneme;
 • A jóváhagyott összeg és a hitel aktuális egyenlege;
 • A hitel lejáratának időpontja;
 • A hitel kamata és a kamat naprakész összege;
 • A következő kifizetés esedékességének időpontja és összege;

A többdevizás, több felhasználós hitelkeret esetében információt kaphat a felhasználási lehetőségekről.

Egyszerűbben kezelheti számlaterhelési eszközeit

Megtekintheti a kifizetésekre vagy bevételezésre szolgáló számlaterhelési eszközökkel (pl. csekkek, váltók, saját váltók) kapcsolatos információkat.

Információk a számlaterhelési eszközök kiegyenlítéséről:

 • a dokumentum típusa (váltó, csekk vagy saját váltó);
 • a dokumentum sorozatszáma és száma; - a kedvezményezett és bankja neve;
 • a fizetendő számlaterhelési eszköz kiadási dátuma és lejárati napja;
 • fizetendő összeg („Összeg” mező);
 • a számlaterhelési eszközre kifizetett összeg („Kifizetés összege” mező);
 • a számlaterhelési eszköz kifizetésének határideje (dátum, óra).

Információk a számlaterhelési eszközök bevételezéséről:

 • a dokumentum típusa (váltó, csekk vagy saját váltó);
 • a dokumentum sorozatszáma és száma;
 • a kedvezményezett és bankja neve;
 • a számlaterhelési eszközök bevételezésének várható napja;
 • a számlaterhelési eszközök kiállításának és lejáratának napja;
 • a kiállított számlaterhelési eszköz értéke („Összeg” mező);
 • a számlaterhelési eszköz alapján bevételezett összeg („Felszámított összeg”).

Végrehajthat határidős vagy állományból behívott átutalásokat

 • Meghatározhatja a folyószámláját terhelő átutalások időpontját, függetlenül attól, hogy a rendelkezésre álló számlaegyenlegről vagy számlatöbbletről van szó. Így elkerülhetőek a gyakori bankfióki látogatások;
 • Meghatározhatja az átutalások rendszerességét;
 • Állományból feltöltheti az átutalás adatait (pl.: bérfizetések);
 • Kifizetéseket indíthat az OTP Bank Romania vagy más bank ügyfelei részére (saját bankszámlák közti kifizetések importálása nem lehetséges).

Online használhatja rulírozó kamatozású hiteleit

Amennyiben Hitelkeretet vagy Fix kamatozású hitelt igényelt, egy egyszerű kiegészítő okirat aláírása után is végre tudja hajtani a szükséges pénzösszeg lehívását.

A bank a szolgáltatást az alábbi feltételek együttes teljesítése alapján teszi elérhetővé:

 • A hitelkeret vagy a rulírozó fix kamatozású hitel teljes összegét kimerítették;
 • Nincs díj / jutalék / kamat tartozás / zárolás;
 • A Különleges Feltételek értelmében a Bank felé esedékessé vált összes jutalék kiegyenlítésre került;
 • Nem következett be és nem áll fenn előrehozott esedékességi helyzet;
 • Az elektronikus úton végzett lehíváskor kötelező a lehívás rendeltetésének megadása, a hitelszerződés I-1 fejezetének megfelelően;
 • A hitelkeret nem a Mihail Kogălniceanu program része;
 • A szerződés nem tartalmaz előírást a hitelkeret teljes mértékű számlaterhelési eszközökkel történő fedezésére;
 • A hitelkeret nem keretösszegben került folyósításra.

Lehetősége van lazítani, hiszen az OTPdirekt - Internet Bank felületéről könnyen elérhető eszközzel sokkal gyorsabban és kényelmesebben kezelheti tranzakcióit, bevételeit és kiadásait. A MyMentor felhasználói az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe:

 • Bevételek és költségek osztályozása;
 • Tranzakciók kezelése és több kategóriába történő elosztása;
 • A bankkártyás kifizetések automatikus osztályozása;
 • A bevételek és kiadások megjelenítése grafikonos formában.

Közeledik a telefonszámla fizetési határideje, és már túl kevés ideje van arra, hogy elmenjen kifizetni? Az OTPdirekt - Internet Bank szolgáltatással lépjen be a Műveletek menübe, válassza a Belföldi kifizetések / Átutalások opciót és a Válasszon kedvezményezettet legördülő menüben válassza a Telekom Romania Communications S.A. befizetés opciót.

Töltse ki a mezőket az alábbiak szerint:

Összeg: a számlán feltüntetett fizetendő összeg;

Átutalási megbízás száma: az átutalási megbízás Ön által megadott száma;

Előfizető neve: a Telekom Romania Communications S.A. előfizetőjének neve, ahogyan a számlán szerepel;

Telefonszám: a számla előfizetőjének telefonszáma (körzetszámmal együtt);

Számlakód (ügyfél-azonosító kód): a számlán szereplő számlázási kód.

Átutalás tárgya:

 • Ha az átutalás az esedékes számlára vonatkozik, válassza a Számla opciót;
 • Ha az átutalás a szolgáltatás beszerelésére vonatkozik, válassza a Szerelési díj opciót;
 • Ha az átutalás a Telekom Romania Communications S.A.-val kötött szerződés felmondására vonatkozik, válassza az Elszámolás opciót;
 • Ha az esedékes számla kiállítása előtt a Telekom Romania Communications S.A. számlára szeretne utalni, válassza az Előleg fizetés opciót.

Fizetési határidő: a számlán feltüntetett fizetési határidő.

Itt az ideje, hogy többet gondoljon magára és a vállalkozása jövőjére. Fektessen be az OTP Asset Management Románia által kezelt befektetési alapokba az OTPdirekt - Internet Bank szolgáltatással. Ehhez először fel kell keresnie a bankfiókunkat az előjegyzésre. A bankfiókban egyben hozzájárul ahhoz is, hogy a későbbiekben anélkül jegyezzen elő, hogy a bankfiókban ki kellene töltenie a nyomtatványokat. És kész is! Ettől kezdve bármikor, bárhonnan, az OTPdirekt szolgáltatással előjegyezhet az OTP Asset Management Romania által kezelt bármely nyíltvégű befektetési alapba.

Contact Center

Bármilyen információt megtudhat a termékeinkről, bankfiókjainkról, részleteket kérhet az árfolyamokról, az alkalmazott jutalékokról, illetve ha OTPdirekt A-típusú szerződéssel rendelkezik, különféle tranzakciókat hajthat végre.

SmartBank

 • Lekötheti / megtekintheti / megszüntetheti bankbetéteit;
 • Befizetheti telefon- és egyéb közüzemi számláit;
 • Átutalásokat végezhet saját számlái között (lejben vagy devizában);
 • Gyorsan megkeresheti a legközelebbi bankautomatát vagy bankfiókot;
 • Kifizetéseket hajthat végre lejben a más romániai bankoknál számlával rendelkező kedvezményezettek javára, és devizában az OTP Bank Romániánál vezetett számlák kedvezményezetteinek javára;
 • Devizaváltást hajthat végre;
 • Megtekintheti számláinak egyenlegét és a tranzakciók történetét;
 • Tájékoztatást kap az OTP Bank által alkalmazott devizaárfolyamokról;
 • Információkat kap a bank termékeiről és szolgáltatásairól.

Nem. A SmartBank vagy Internet Bank szolgáltatásokkal végrehajtott műveletek esetén a jutalékok akár 50%-kal alacsonyabbak, mint a bankfiókokban.

Számlacsomagok

Az OTP Bank Románia által kínált „Kalkulált 25”, „Kalkulált 50”, „Relaxált 150”, „Relaxált 200” és „Relaxált 300” számlacsomagokra vonatkozó szerződés 12 hónapra szól, a szerződés időtartamának újabb 12 hónapra vonatkozó meghosszabbításának lehetőségével.

Egy ügyfél csak egy számlacsomagra vonatkozó szerződést köthet az OTP Bank Romániával. Ugyanakkor, a „Kalkulált 25”, „Kalkulált 50”, „Relaxált 150”, „Relaxált 200” és „Relaxált 300” számlacsomagokat a válutaváltó helyek számára kínált számlacsomaggal, a „Kalkulált 25” és „Kalkulált 50” számlacsomagokat POS számlacsomaggal is használhatja párhuzamosan.

Igen, a kevesebb mint 12 hónapja indított startupok esetében igénybe veheti a kezdő vállalkozásoknak szóló START-UP HERO dedikált számlacsomagot, amely jelentős előnyöket kínál abban az esetben, ha legfennebb 2 hónapja nyitotta folyószámláját, és nem rendelkezik más számlacsomaggal.  

IGEN, bármikor lehetősége van arra, hogy egy több előnyt kínáló, magasabb díj mellett igénybe vehető számlacsomagra váltson.

A számlakezelés ingyenes minden számla esetében, függetlenül a számla pénznemétől.

A lej alapú, OTPdirekt szolgáltatással végrehajtott, ingyenes tranzakcióként kínált bankközi fizetési meghagyásokra a bank nem számít fel jutalékot.