OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primul semestru din 2024

close

Din 30 iulie 2024, OTP Bank Romania face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. Marca OTP Bank este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primul semestru din 2024

  • În data de 9 februarie 2024, OTP Bank Plc. a încheiat acordul pentru vânzarea participației de 100% deținută direct și indirect la OTP Bank România. Tranzacția include și subsidiarele OTP Leasing România și OTP Asset Management. 
  • La data de 30 iulie 2024, tranzacția a fost închisă financiar, iar OTP Bank România S.A. a devenit parte din Grupul Banca Transilvania. 
  • OTP Group a vândut, de asemenea, participația sa de 100% în OTP Leasing România IFN S.A. către Grupul Banca Transilvania în cadrul tranzacției. Finalizarea procesului de achiziție a OTP Asset Management S.A.I. S.A. poate avea loc ulterior, sub rezerva primirii aprobării autorității competente. 
  • Profitul net consolidat a fost de 26 milioane RON. Profitul mai mare din trimestrul al doilea s-a datorat reducerii cheltuielilor operaționale cu 22%, în condițiile în care veniturile totale au scazut cu 3%.
  • Profitul operațional a atins valoarea de 122 milioane RON, cu 2% peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. 
  • Depozitele au crescut cu 18% pe segmentul de retail comparativ cu primul semestru din 2023, iar segmentul corporate a înregistrat o scădere de 5%.

București, 09.08.2024: OTP Bank România, parte din Grupul Banca Transilvania începand cu data de 30 iulie 2024, anunță rezultatele financiare la semestrul I 2024, raportate în conformitate cu standardele de raportare OTP Group.
Profitul operațional înregistrat în primul semestru al anului 2024 a fost de 122 milioane RON, cu 2% peste rezultatul primului semestru al anului trecut.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 21%, la o valoare de 345 milioane RON, ca urmare a eroziunii  volumului de credite în trimestrele anterioare. Taxele și comisioanele nete au crescut cu 10% în moneda locală, în timp ce alte venituri au devenit din nou pozitive, spre deosebire de primul semestrul anului precedent. 

Volumul creditelor performante a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea față de aceeași perioadă a anului trecut la 13,4 miliarde RON și cu 2% față de trimestrul anterior, pe fondul diminuării portofoliului de credite în sectorul corporate în timp ce volumul creditelor ipotecare a fost constant.
Volumul depozitelor a crescut cu 9% comparativ cu al doilea trimestru din 2023. Depozitele din segmentul retail au crescut cu 18% în timp ce sectorul corporate s-a diminuat cu 5%. În al doilea trimestru, volumul depozitelor din segmentul de retail s-au menținut iar cele corporate s-au redus cu 11%, comparativ cu primul trimestru din 2024.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,1 miliarde RON, în scădere cu 2% față de prima jumătate a anului 2023.   

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23.5% (+ 238 bps de la an la an),  influențată de fonduri proprii mai mari.
Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos și sunt raportate în conformitate cu standardele de raportare OTP Group: 

raport