OTP Költség Kondi

Sajátíts el az OTP családdal együtt, saját pénzügyeid optimális kezelését

Készítsd el személyes vagy családi pénzügyi kimutatásod!

lej
500 10000
Részletes havi bevétel
lej
lej
lej
lej
lej
lej
lej
lej
500 10000
Részletes havi kiadások
lej
lej
lej
lej
lej
lej
lej

Automatikus megtakarítási program

Ahogy szerettei nőnek, úgy nőnek a megtakarításai is

Megnézem a részletek

OTP Bank standard betét

Ne Ön dolgozzon a pénzért, hanem a pénze dolgozzon Önért

Megnézem a részletek

Hitelkártya előnyökkel

12 kamatmentes részlet

Megnézem a részleteket

Gyors személyi hitel

Személyi kölcsön fix törlesztőrészlettel, 8,69%-tól kezdödő fix kamattal

Megnézem a részleteket

Kis pénzügyi fitnesz útmutató

1. Költs kevesebbet annál, amennyi bevételed van!

Ha éppen 100 eurós fizetésemeléshez jutottál, ám te már 200 eurós költségeket is előre beterveztél, olyan, mintha megbüntettek volna!

2. Tudd meg, mire adod ki a pénzt!

Írd fel valahova egy héten keresztül, mire adsz ki pénzt. Szorozd meg a kapott összeget néggyel, így képet kapsz a havi kiadásaidról. Ne felejtsd el hozzáadni a villanyt, telefonszámlát és egyéb lakásfenntartással kapcsolatos kiadásokat sem. Oszd a kiadásaidat kategóriákba: autó, lakás, szórakozás, étkezés, így könnyebben átlátod majd, mire költesz több pénzt és hol tudnál spórolni.

3. Mielőtt vásárolni indulnál, készíts bevásárlólistát!

Csak azt vedd meg, ami szerepel a listádon. Tüntess fel mennyiséget is, így elkerülheted a termékek fölösleges felhalmozását. Átlag 20%-át kidobjuk a megvásárolt ételeknek – e tekintetben is lenne helye tehát a megtakarításoknak.

4. Ha már a listáknál tartunk – gondolkozz előre!

Írd össze a fél éven belül várható kiadásaidat. Legyen szó az autód műszaki ellenőrzéséről, egy kölcsön kifizetéséről vagy a tandíjadról – így áll össze a kiadásaid terve. Ha leírod őket, könnyebben megmaradnak a fejedben, így kisebb valószínűséggel fogsz drága vakációkra vagy alig kétszer hordott ruhákra pénzt kiadni.

Miután összeadtad a fontosabb kiadásaidat, oszd el az összeget hattal. A kapott érték az a pénzösszeg, melyet havonta félre kell tenned ezekre a kiadásokra. Így pontosan tudhatod, mennyit kell a következő fizetéseidből eleve megspórolnod és mennyit oszthatsz fel a fenti négy-nyolc kategória között.

5. Hova megy el a legtöbb pénz?
Nézd végig a havi kiadásaid listáját. Mire költöd el a legtöbb pénzt? Ha a költségvetésednek 80%-a a ruhavásárlás kategóriába esik, nem lesz nehéz rájönni, honnan tudnál kicsit visszavenni.

Kísérletképpen próbáld meg naponta a korábban elköltött összegnek csak a felét felélni.

Egy hét múlva jobban odafigyelsz majd az árakra és megszokod, hogy az olcsóbb termékeket és az árleszállításokat keresd.

Mit tehetsz még?

a. Ne vásárolj kényszeresen!

Bármikor szükségünk van valamire, leszaladunk a kis üzletbe, vagy meg sem állunk a bevásárlóközpontig. Inkább tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükséged van-e az illető dologra? Barna cukor a kitudjamelyik süteményhez, egy franciakulcs, amit csak egyszer használsz, rikító trikó, amit legfeljebb Hawaii-on vennél fel – pillanatnyilag szükségesnek tűnnek, de vajon tényleg azok?

b. Ha tudsz, alkudozz!

Az alkudozás egy alacsonyabb ár elérését jelenti, nagyobb mennyiséget ugyanabban az árban, egy jobb fizetési határidőt… Lakbér, ingatlanügyletek, autó vagy bármilyen más piacon vásárolt termék esetén kötelező az alkudozás!

c. Tervezett shopping

Gondolkozz el azon, mikor találod meg a számodra szükséges terméket leszállított áron. Tudsz várni addig? Vagy ha ma árleszállítás van, nem ésszerűbb megvenni valamit, amire később szükséged lesz?

A nagy árleszállításokon kívüli időszakokban is találhatsz bizonyos üzletekben vagy folyóiratokban kedvezményes szelvényeket.

d. Légy mozgékony!

Ne menj egyenesen az X üzletbe, amikor vásárolni szeretnél. Nézz szét több helyen, hasonlítsd össze az árakat, próbálj fel ruhákat, akkor is, ha épp nincs nálad pénz. Így megtudod, melyik üzletben kapható minőségi áru, melyik túl drága, hol jobbak a szolgáltatások.

Még a mindennapi dolgok is pár tíz vagy akár száz lejjel többe kerülnek a hónap végén, ha egy nagy haszonkulccsal dolgozó üzletláncban vásárolod meg őket.

Mindenkinek megvan a kedvenc márkája, az a bizonyos üzlet, ahol mindig mindent megtalálunk, a legjobb bevásárlóközpont vagy szupermarket. Ám ami a shoppingolást illeti, sokkal célravezetőbb mindig a lehető legjobb ajánlatot keresni.

Amikor bankba készülsz, a kérdéseidre választ, a problémáidra pedig megoldásokat vársz. Biztos vagy azonban abban, hogy a megfelelő kérdéseket teszed fel? Az OTP Mentor megtanít arra, mit kérdezz az ügyféltanácsadótól, miért érdemes ismerned a kiadásaidat, hogyan kezeld őket, hogyan tűzz ki megvalósítható pénzügyi célokat és értsd meg, mely banki termék való neked.

Íme néhány fontos kérdés, amiről érdemes az ügyféltanácsadóval beszélned:

1. Milyen jutalékokkal jár a hitelem?

Vannak olyan díjak és jutalékok, melyeket a teljes hiteldíjmutató nem tartalmaz, mert csak különleges esetekben érvényesek. Épp ezért minden lehetséges jutalékról és költségről kérj részleteket, kérdezz rá, hogy ezeket a felvett összeg vagy a hitel havi egyenlegéhez alapján számolják-e, hogy nőnek vagy csökkenek-e a lejárati határidő közeledtével – jegyezd fel magadnak ezeket az adatokat, különben ahogy kilépsz a bankból, nem fogsz a pontos információkra emlékezni.

Kérdezz rá:

1. A hitelbírálati jutalékra, melyet az érvényben lévő törvénykezés értelmében fix összegként számolnak fel, és nem a hitel bizonyos százalékaként.

2. Vannak bankok, melyek miután megkaptad a kölcsönt, éves vagy havi hitelkezelési költséget számítanak fel. Ez az összeg az alábbiak alkalmazott százaléka lehet:

 • a havi hitelegyenlegé (ebben az esetben a havonta fizetendő összeg minden hónapban csökken)
 • a hitel teljes összegéé (a kezelési költség így a teljes hitelidőszakra változatlan marad)
 • egy fix összeg, melyet a hitelszerződés tartalmaz (ez a teljes hitelidőszakra változatlan marad, a hitel összegétől függően)

3. Egyes bankok folyószámla-kezelési költséget is felszámolhatnak. Az érvéyben lévő törvénykezés értelmében nem számíthatják fel egy időben a hitelkezelési és a folyószámla-kezelési költséget. Amennyiben egy banki szerződésben egyszerre mindkét költség szerepel (a hitelszerződésben a hitelkezelési költség, a folyószámla-szerződésben a folyószámla-kezelési költség), kérjék a bankot a törvény előírásának betartására: csak az egyik költség számolható fel.

4. Hasonlóképpen a törvény értelmében semmilyen pénzügyi intézmény nem számíthat fel plusz költséget abban az esetben, ha a havi esedékesség dátumát vagy a hitellel járó biztosítékokat meg szeretné változtatni. Ezek a változások a bank motivációitól függetlenül sem járnak többletköltséggel.

5. A hitelszerződésben megemlítenek egy úgynevezett előtörlesztési díjat is. Érdemes tudni, hogy ez a díj csak a fix kamatozású hitelek esetén érvényes, a változó kamatozásúak esetén nem. E díj mértékét a törvény szabja meg, ezért nem lehet nagyobb, mint 1% illetve az utolsó szerződési év 0,5%-a.

Egyéb költségek, melyekről jó informálódnod:

 • Kérdezd meg, mekkora az ingatlan biztosítási költsége, melyek a biztosított kockázatok és a biztosítás előnyei. A legfontosabb előny az, hogy nem kell aggódnod az elzálogosított ingatlanod miatt. A biztosításban foglalt okok miatt keletkező károkat ugyanis le tudod ezáltal fedni.
 • Kérdezd meg, milyen díjat kell fizetned fizetéskésés esetén és hogy van-e büntető kamatláb. A törvény értelmében a büntetőkamat csak az eredeti hiteltőkéből származó késedelmekre alkalmazható, a kamat visszafizetésének késésére nem, emellett pedig egy fix százalék alapján kell kiszámolni.
 • Kérdezd meg, van-e folyószámla-nyitási díj vagy bármilyen más folyószámlához kapcsolódó díj: készpénz felvétel vagy –letéti díj, bankon kívüli vagy belüli kifizetések díja stb. Ezek a díjak is befolyásolhatják a bankkal való viszonyodat az idők során.

 

2. Tényleg szükséges egy hitelt refinanszíroznom?

A refinanszírozás az az eljárás, amely során új hitelkerethez jutsz mellyel előre visszafizetheted a már meglévő hiteleidet és egy kiegészítő összeghez is juthatsz. A kettő közti különbség lehet egy nagyobb összeg, mely a rendelkezésedre áll, a futamidő meghosszabbítása, valamint a törlesztőrészletek és a fizetett kamat csökkenése.

A hitel refinanszírozása csak akkor ajánlott, ha a költségeid számottevő csökkenését sikerül elérned általa, akár egy előnyösebb árszint alkalmazásával, akár egy hosszabb hitelidőszak elérésével. Különösen kockázatos egy külföldi pénznemben felvett hitel egzotikus pénznemű hitellel való refinanszírozása, mely a két pénznem közti árfolyam múltbeli és valószínűsíthető változásainak elemzését is igényli. Emellett ajánlott, hogy a felvett hitel pénzneme megegyezzen azzal, amelyben a fizetésedet kapod, így kivédhető bármilyen árfolyamkockázat. A refinanszírozás több hitel összeolvasztására is ajánlott, a hozzá tartozó hitelkártyával, folyószámlahitellel együtt, mert így egyetlen, az összes többinél alacsonyabb havi részletre és jobb kamatra is szert tehetsz.

Különösen figyelj a jelzálogkölcsön refinanszírozására akkor, amikor az ingatlanpiac csökkenőben van: az új hitelt a megvásárolt tulajdon újraértékelése után adják, ilyenkor nagy a kockázata annak, hogy az ingatlan jóval kevesebbet ér az eredeti megvásárlási áránál.

Abban az esetben, ha kizárólag egy 2011 novembere előtt felvett személyi hitel (ingatlan-jelzáloggal vagy anélkül) havi egyenlegét szeretnéd refinanszírozni, tudnod kell, hogy a bankok a futamidő hosszabbítását is felajánlják, kiegészítő összegek vagy új hitelek ellenében, a maximális törvényes időtartam 60 hónap.

 

3. Mit válasszak: fix, vegyes vagy változó kamatot?

A fix kamat rövidtávú hitelek esetén ideális, így minden hónapban tudod, mennyit kell fizetned, a hitel végső lejáratáig. Jó tudni, hogy a fix kamatok magasabbak a változóknál, mivel a bankok számára nagyobb a kockázat abban az esetben, ha a mutatók megváltoznak a futamidő alatt és így a kamatláb a piaci értékek alatt marad. A fix kamatozású hitelek esetén ne feledd, hogy a bank korábbi visszafizetés esetén plusz díjakat számolhat fel (törvényesen).

A változó kamat akkor ideális, amikor a piaci referencia-mutatók értéke esik, így a hitelszerződésben foglalt kamatláb is csökken, melynek következtében a havi hitelrészlet is alacsonyabb lesz. Másrészt pedig ha a referenciamutatók nőnek, nagyobb kamatlábat kell majd fizetned és nagyobb havi részletet is. Ne feledjük, ez a kamatozás leginkább nagyon hosszú (akár 30 év is) lejáratú hitelek esetén érvényes.

Az első években fix majd változó kamat tökéletes akkor, ha a kölcsönt a lejárat előtt vissza tudod fizetni, így minél kevesebb évig kell változó kamattal számolnod. Vedd azonban figyelembe azt is, hogy az első évek fix kamatára érvényes az előzetes visszafizetési díj.

 

4. Mennyi a hitelem teljes hiteldíjmutatója (DAE)?

A teljes hiteldíjmutató százalékos formában fejezi ki a hitel teljes költségét, melyben a kamat és a hitel járulékos költségei is benne vannak. A THM és a kamatláb közti különbség legnagyobb részben a járulékos költségeknek tudható be: a dossziéelemzési díj, havi kezelési költségek stb., melyeket a teljes hitelösszegre és futamidőre vonatkoztatnak.

A bankok kötelesek kiszámolni és kifüggeszteni a THM-et bármilyen hitel esetén. Hasonlóképpen a THM kötelező módon meg kell jelenjen a bank által ajánlott hitelszerződésben is. Az ügyfelek azonban különböző összegű kölcsönöket vesznek fel, más-más időszakra, így a bank egy előre kiszámolt THM-et tesz közzé (egy bizonyos összeg és hitelidőszak esetére).

Hogy pontosan tudd, mennyit kell majd fizetned, kérd meg az ügyféltanácsadóval, akivel tárgyalsz, hogy dinamikus THM-et számítson, azaz pontosan a te hiteledre.

 

5. Mennyi a hitelem teljes költsége és teljes összege?

A bankokat törvény kötelezi arra, hogy a hitelszerződésben feltüntessék a hitel teljes értékét és költségét. Ugyanígy kötelesek ezeket az információkat a szerződés megkötése előtt a kliens rendelkezésére bocsátani.

A teljes költség magában foglalja az összes költséget a kamattal, járulékokkal, díjakkal és minden másfajta költséggel együtt, melyeket vállalnod kell, és melyeket a hitelező ismer (a jegyzői költségeken kívül). A hitelszerződéssel járó járulékos költségek, beleértve a biztosítási díjakat is szintén szerepelnek a teljes költségben.

A teljes érték a hitel teljes értékének és teljes költségének összege.

 

6. Milyen pénznemben érdemes hitelt felvenni?

A dolog alapjában véve egyszerű: abban a pénznemben vegyél fel hitelt, amelyben a fizetésedet kapod, így elkerülöd a devizakockázatot. Emellett vannak azonban más szempontok is: ha ingatlanba szeretnél befektetni, válassz eurós hitelt, mert az ingatlan ügyletek nagy részét ebben a pénznemben bonyolítják. A döntés természetesen attól is függ, épp milyen szinten vannak a lejben vagy valutában felvett hitelek kamatai – nagyjából azonban a fentieket érdemes figyelembe venni.

 

7. Mennyibe kerül a hitelkártya?

Legyél mindig 100%-ig tisztában a hitelkártya felhasználásával járó díjakkal és költségekkel! Semmiképp ne lépj ki a bankból úgy, hogy „nagyjából megértettem…”, inkább tedd fel a következő alapkérdéseket:

 • Mennyi a kártya kibocsátási díja?
 • Mennyi a kezelési költsége?
 • Mennyi jutalékot kell fizetned a hitelkeret túllépése esetén?
 • Mennyi a külföldön történő fizetés esetén a plusz jutalék?
 • Mennyi a jutalék, ha bankautomatából veszel ki pénzt (a te bankod és más bankok automatái esetén)?
 • Milyen hosszú a türelmi időszak?
 • Milyen más jutalékokról kell még tudnod?

A bankkártyával történő fizetés jutalékára ne kérdezz rá! Az ingyenes!

Figyelj a türelmi időszakra (az az idő, amikor nem fizetsz kamatot, azzal a feltétellel, hogy a lejáratig visszatéríted a pénzt). Rögtön miután a türelmi időszak hosszára rákérdezel, kérdezd azt is meg, hogyan működik:

 • Milyen típusú tranzakciókra érvényes a türelmi időszak?
 • Mekkora a felszámolt kamat (az értéke, típusa, a THM)?
 • Hány türelmi nap érvényes egy tranzakcióra?
 • Mi történik akkor, ha nem térítem vissza teljesen a lejáratig megtörtént tranzakciókat?

Ne feledd, hogy bármikor igényelhetsz egy hitelszerződést, amit tanulmányozhatsz. Ebben megjelenik minden információ, amire szükséged van, a költségekkel és egyéb díjakkal együtt.

Itt van tehát a legfontosabb 13 kérdés:

1. Mire adom ki a pénzt?

Ha szereted a statisztikákat vagy nagyon aprólékos vagy, készíts Excel-táblázatot az elmúlt hónapbeli kiadásaidról – máris látni fogod, hova szökött meg a pénz.

De az is elég, ha egy héten keresztül feljegyzed egy cetlire a kiadásaidat és az összeget megszorzod néggyel – ehhez ne felejtsd el hozzáadni a rezsit, a telefonszámládat meg minden egyéb lehetséges kiadást.

Készíts kategóriákat. Például: a külsőd ellátása (fodrász, ruha, cipő), háztartásbeli költség (rezsi, lakbér stb.), szórakozás (újságok, mozijegyek stb.) és étkezés.

A különböző kategóriákat színezheted más-más színű filccel – így hamar látni fogod, mire úszik el a legtöbb pénz, hol tudnál tehát spórolni.

2. Mikor vásároljak?

Legyen szó házról, autóról vagy nyaralásról, mindig csak olyankor vásárolj, amikor az ár a valóságot tükrözi. Ha a gazdasági válság előtt garzont vettél volna abból az összegből, amennyibe most egy két-három szobás lakás kerül – ugyanolyan jól éreznéd magad az új otthonodban?

3. (Ha be szeretnél fektetni) Mennyit szeretnék/érdemes kockáztatni?

Ha a befektetésed célja az, hogy öregkorodban ne kelljen nélkülöznöd, a pénzed legyen olyan, mint egy elefánt. Nem ajánlott olyan új részvényekbe, piacokba befektetni, melyekről nem tudsz eleget; fektess be lassan, de biztosan.

Ha a pénzedet néhány év alatt nem csak biztos helyen tudni, hanem megsokszorozni szeretnéd, a pénz úgy viselkedik, mint egy párduc. Várd ki, amíg a kötvények vagy állampapírok a kívánt ütemben gyarapítják a pénzed; a spekulatívabb befektetések illenek hozzád.

4. Mennyi takarítsak meg egy hónapban?

Ideális esetben 10%-nál többet. Gyakorlatban legalább a fizetésed 5%-át biztonságos félretenni azért, hogy semmilyen (szerencsés vagy szerencsétlen) esemény ne érjen váratlanul.

5. Mibe fektessek be?

Mindig csak olyasmibe, amit eléggé ismersz! Ha valamit nem értettél, kérj több információt. Unit-linked, overdraft, subprime – ezek vajon mit jelentenek?

6. Hogyan fektessek be okosan?

Szórd szét a befektetéseidet és sose fektess kizárólag részvényekbe, ingatlanügyekbe vagy IT-ba. Sosem tudhatod, mikor s hol következik be recesszió. Ne számíts jövőbeni bevételre és ne alapozz a piac feltételes növekedésére akkor, amikor kölcsönveszel, felmondasz, vagy fontos befektetéseket kezdesz.

7. Vegyek-e fel kölcsönt? És kitől?

Általában csak olyan dolgokra kérj kölcsön, melyekre szükséged van, nem csak szeretnéd, ha meglennének. Vegyél fel kölcsönt házra, vagy a vállalkozásod fellendítésére. De egy plazmatévére ne, inkább várj ki és gyűjtsd össze azt a pénzt.

Kitől kérj pénzt? Ha van rá mód, a családodtól vagy a barátaidtól, mert ők nem fognak kamatot felszámolni. Ha nincs, egy banktól, de csak alapos utánajárás és a piacon létező lehetőségek felmérése után. Az otthoni gyorskölcsönt inkább próbáld elkerülni, ha nincs sürgősen pénzre szükséged, vagy szerepelsz már a Hiteliroda nyilvántartásában és a bankok nem hajlandóak neked hitelezni.

8. Melyik a legelemibb szabály bármilyen pénzügyi tranzakció esetén?

Olvasd el az apróbetűs részeket és addig, amíg nem vagy szilárdan meggyőződve arról, hogy mindent megértettél és a szerződés legkellemetlenebb következményeit is el tudod viselni, ne írj alá.

9. Mit jelent a dinamikus teljes hiteldíjmutató (DAE)?

A bankokat törvény kötelezi arra, hogy kiszámítsák és kifüggesszék a 200 és 20 000 euró közti hitelekre vonatkozó THM-et. Ha pontosan tudni szeretnéd, mennyit kell majd fizetned, kérd meg a hiteledet javában magasztaló banki alkalmazottat, hogy számítson dinamikus teljes hiteldíjmutatót, azaz pontosan azt, amelyik a te esetedre vonatkozik.

10. (Ha van megtakarításod) Mit szeretnék a pénzemmel kezdeni a jövőben?

Az a befektetésed célja, hogy „tartósítsa” a pénzedet? Válassz egy pénzpiaci befektetési alapot, melynek kisebb a kockázata, vagy egy megtakarítási terméket, mely a kívánt időszakban mérsékelt hasznot hoz.

Ha a pénzed megsokszorozása a cél, válassz részvényalapú befektetést vagy vegyeset, fektess be egyenesen a tőzsdén – de csakis miután minden szükséges információ a rendelkezésedre áll. És jól jegyezd meg, hogy a nagy veszteség valószínűsége pontosan akkora, mint a nagy nyereségé.

11. Mennyire vonzóak az egzotikus pénznemek?

Az egzotikus jól hangzik, ha nyaralásról, koktélokról vagy akár párducokról van szó. Amikor azonban hitelekről beszélünk, az egzotikus pénznemek kiszámíthatatlanok, te pedig e témában nem igazán szeretnél meglepetéseket!

12. Mennyire adósodhatok el?

Sosem annyira, amennyire még éppen lehet. Ha a bankok el is fogadják a 70%-os eladósodást, nem muszáj ennyit kérned. Sosem tudhatod, mit hoz a holnap és mennyire lesz fontos, hogy megtakarításod legyen, ne pedig adósságod.

13. Miről kell tárgyalni?

(Szinte) mindenről. Főleg, ha már igazi pénzidomár vagy és uralod az információt. Egy egyszerű szolgáltatás-ajánlattól a hotelszoba árán keresztül az új autóig vagy a kamatláb mértékéig mindenről szabad tárgyalni, ez tudvalevő, bár nem szokás beszélni róla.

Aki ügyfeleket szeretne nyerni vagy megtartani, automatikusan hajlandó a tárgyalásra. Igen, még Romániában is. A te feladatod, hogy megtanulj bízni a tárgyalóképességedben.

A felmérések szerint Romániában nagyon kevesen tervezik meg jövőjüket pénzügyi szempontból . Sokan csupán hitelek felvételével próbálják céljaikat elérni. A gazdasági válság azonban eszünkbe juttatta, hogy céljainkat el lehet – és ez az ideális eset – megtakarítások segítségével is érni.

Gondolkoztál valaha azon, hány álmodat valósíthatnád meg egy közepes nagyságú összeg rendszeres megtakarításával? Megfigyelted-e már, mekkora különbséget jelenthet a befektetési eszközök figyelmes kiválasztása a hagyományos megtakarítási módszerekkel szemben?

 1. Első lépés: a céljaid és az elérésükre szánt idő meghatározása. Az a tudat, hogy álmaidat megvalósíthatod, motivál majd akkor is, amikor a megtakarítás már nem tűnik olyan nagyszerű mulatságnak.
 2. Kezeld a lehető leghatékonyabban a bevételeidet azért, hogy rendszeresen egy bizonyos összeget félre tudj tenni.
 3. Az összegek, melyeket sikerült megtakarítanod, megérdemlik, hogy a legnagyobb odafigyeléssel kezeld őket. A legalkalmasabb megtakarítási megoldást válaszd, amely az igényeidnek is megfelel, függetlenül attól, hogy kezdő, illetve már tapasztaltabb befektető vagy.

A két leggyakrabban használt megtakarítási forma a lekötött betét és a takarékszámla.

A betétlekötés: vonzó megtakarítási mód a válság idejére szánt magas kamatoknak köszönhetően (amikor a bankoknak nincs elég készpénze).
Biztonságos: a megtakarításaidat nem fenyegeti a csökkenés veszélye (ahogy történne a befektetési alapok esetén, ahol van kockázat, még ha kevés is), míg a nyújtott kamat nagyobb az inflációnál, így a pénz nem veszít a vásárlóerejéből sem. A kamatozás fix vagy változó lehet.

A takarékszámla: a betéttel ellentétben itt megmarad az a szabadságod, hogy bármikor, büntetőkamat nélkül vehess fel kézpénzt vagy további összegeket helyezz el a számládon . A takarékszámla után számított kamat alacsonyabb, mint a betétek esetében. A kamat havonta kerül jóváírásra, vagy a számla bezárásakor az illető hónapból fennmaradt napokra. A takarékszámla változó kamatozású.

Bármelyiket is válaszd a két lehetőség közül, az alapötlet ugyanaz: takarékoskodj! Ne költekezd túl magad, próbáld meg legalább a fizetésed 10%-át minden hónapban félretenni.

Segítségedre leszünk a megtakarítás és a befektetések olyan alapfogalmainak megismerésében, mint a kockázat, a hozam, a diverzifikáció. Így kialakíthatod a különböző lehetőségek függvényében a saját megtakarítási és befektetési stílusodat és a számodra legmegfelelőbb döntéseket hozhatod majd meg.

Gyakorlati tanácsokért és pénzügyi tanácsadásért lépj velünk kapcsolatba. És használd a weboldalon található eszközöket a könnyebb tervezés érdekében!