Az OTP Bank Románia támogatja a Transylvanian Design Week első kiadását, amelyre Csíkszeredában kerül sor 2023-ban

Bukarest, 2022. november. 25. – Az OTP Bank Románia támogatja a jövőre első alkalommal megrendezésre kerülő Transylvanian Design Week-et. Az erdélyi dizájner közösségnek szóló eseménysorozat a Csíki Székely Múzeum és a Csíkszeredai Városháza szervezésében 2023. február 18. - március 10. között zajlik, az OTP Bank Románia támogatásával.

Az első erdélyi design hét célja az alkotók és a közösség segítségével pillanatképet alkotni arról, mit jelent ma Erdélyben a design, hogyan látják az iparművészet helyét a szakértők, és mit ért erdélyi design alatt az érdeklődő közönség. 

Az esemény arculata is ezt a gondolatot tükrözi: a szervezők célja közös gondolkodásra indítani a kreatív közösséget, és így sokféle, színes gondolatdarabból rakni össze az  erdélyi kortárs design pillanatképét.

„A Transylvanian Design Week egy dinamikus és kreatív kezdeményezés, amelynek célja az alkotóközösség ösztönzése. Megtiszteltetés, hogy partnerek lehetünk ebben a projektben, amely a nagyközönséget is bevonja abba a folyamatba, hogy együtt határozzuk meg a kortárs erdélyi design státuszát. A helyi kreatív közösségnek támogatásra van szüksége, és ezen a partnerségen keresztül mi is csatlakozunk a Csíki Székely Múzeumhoz, és remélem, hogy közvetve hozzájárulunk az erdélyi design és művészet elismeréséhez”nyilatkozta Kelemen Attila, az OTP Bank Románia marketing és kommunikációs igazgatója.

„Mit jelent az iparművészet? Mindent, ami körülvesz. A múzeumunk kiállításain sétálva letűnt korok iparművészeti csodáit láthatják az érdeklődők. Napjaink Design Week anyaga 100-200 év múlva ugyanígy reprezentálja majd a ma emberének a történetét” – fogalmazott házigazdaként Karda-Markaly Aranka múzeumigazgató.

„Csíkszeredának minden téren megvan a nyitottsága, bátorsága ahhoz, hogy a megszokotthoz képest teljesen új irányokba is kitekintsen. Örömmel fogadjuk az OTP Bank Románia ötletét, elhivatott partnerek vagyunk minden hasonló kezdeményezésben, és örömmel tölt el az is, hogy múzeumunk 400 éves falai között egyre nagyobb hangsúlyt nyer a kortárs művészet. Ezzel azt üzenjük: Csíkszeredában helye van az újnak, a kortársnak, a korszerűnek, az időszerűnek” – fejtette ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A szervezők nem csupán az alkotókat, hanem a kortárs design iránt érdeklődő közönséget is szeretnék bevonni az erdélyi designról való közös gondolkodásba, a rendezvény előkészítése során bárkinek lehetősége lesz hozzáadni a saját elképzelését a fokozatosan kirajzolódó összképhez. Az esemény arculatáért és kommunikációjáért a kolozsvári székhelyű Bold Branding Studio felel. 

A Transylvanian Design Week a helyi és nemzetközi designer-közösséget is szeretné megszólítani, lehetőséget teremteni az erdélyi művészek számára a kapcsolatteremtésre, és munkásságuk megismertetésére a szélesebb közönséggel. 

A rendezvény központi eseménye a Csíki Székely Múzeumban megszervezett tárlat lesz, melyre az esemény kurátora által meghívott designerek alkotásai mellett az Erdélyhez kötődő iparművészek munkáit is várják a szervezők.

A TDW szervezői négy kategóriában hirdetnek pályázatot a kiállításon való részvételre. A versenyre erdélyi kötődésű alkotók munkáit várják, az alábbi kategóriákban:

  • divattervezés
  • terméktervezés
  • grafikai tervezés
  • motion design

A jelentkezők az elmúlt két évben készült alkotásokkal pályázhatnak. A beérkezett alkotásokat hattagú zsűri bírálja el, melynek tagjai a romániai szakma jeles képviselői: Oláh Gyárfás, kurátor, Adrian Balcău - formatervező, Esztány István - formatervező, Hátszegi Zsolt - mozgóképművész, Szigeti G. Csongor - médiaművész, Zsigmond Adél - divattervező, Kelemen Attila – marketing szakértő.

A legjobbnak ítélt pályaművek kiállításra kerülnek a Csíki Székely Múzeum 2023. február 18. – március 10. között megrendezett kiállításán. A kategóriák győztesei az OTP Bank Románia által felajánlott 4000 lejes pénzjutalomban részesülnek. 

Részletes versenyfelhívás és jelentkezési feltételek a transylvaniandesignweek.ro weboldalon. 

Az OTP Bankról 

Az OTP Bank Románia az OTP Csoport leányvállalata, amely univerzális bankként a közép-kelet-európai piac domináns szereplője, és teljeskörű pénzügyi megoldásokat nyújt a vállalati és lakossági szegmensben egyaránt. Az OTP Bank 2019-től kezdődően egy olyan átalakulási folyamaton megy keresztül, amelynek hatására jelentős növekedést kíván elérni az üzleti szegmensekben, valamint jobb ügyfélélményt nyújt. Az OTP Bank Románia folyamatosan bővülő csapatával, amely részt vesz a változásokban és kihasználja a benne rejlő lehetőségeket, a bizalom kultúráját építi a szervezet minden szintjén. A bank a a 9. helyet foglalta el aktívái alapján a romániai bankpiacon a BNR legfrissebb adatai alapján. Romániában az OTP Csoport tagjai: az OTP Bank Románia, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors és OTP Bank Románia Alapítvány.
 

További információért:
Kommunikációs csapat
E-mail cím: comunicare@otpbank.ro
OTP Bank Romania, www.otpbank.ro