Az OTP Bank Románia közzéteszi 2022 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit

Az OTP Bank Románia közzéteszi 2022 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit

  • Az OTP Bank Románia folytatja növekedési stratégiáját, és pozitív eredményeket ért el a főbb üzletágak, a beruházási projektek és működési eredmények esetében is.
  • A teljesítő hitelek állománya éves viszonylatban 22%-kal nőtt, amely a vállalati, a jelzálog- és a személyi hitelek állományának növekedésével magyarázható.
  • A betétállomány 8%-kal emelkedett, a növekedést főként a vállalati szegmens támogatta.
  • A nettó bevételek 31%-kal nőttek, és elérték a 147 millió lejt.
  • A bank 24 millió lej adózás utáni veszteséget ért el, a negatív eredmény bizonyos kockázati költségekkel magyarázható, viszont a 35 millió lej működési eredmény jelentősen magasabb, mint a bázisidőszakban.


Bukarest, 2022. május 6. – Az OTP Csoport bejelenti a 2022-es év első három hónapjára vonatkozó pénzügyi eredményeit. A Budapesten közzétett jelentés szerint, amelyben a bank eredményeit konszolidált módon, a Csoport beszámolási standardjai szerint kiigazítva mutatják be, az OTP Bank Románia 24 millió lej adózás utáni veszteséget ért el 2022 első negyedévében, amelyet főként kockázati költségek magyaráznak.

A működési eredmény 2022 első negyedévében elérte a 35 millió lejt. Ez az érték többszöröse az előző év hasonló időszakának működési eredeményéhez képest, de 4%-kal alacsonyabb 2021 utolsó negyedévéhez viszonyítva. A működési kiadások növekedésében a betétbiztosítási és szanálási alapokba történő éves befizetések játszottak jelentős szerepet, amelyek teljes egészében az első negyedévben kerültek elszámolásra. Összehasonlításképp (ezeket a hozzájárulásokat kiszűrve) a működési eredmény több mint 70%-kal emelkedett 2022 első negyedévében 2021 utolsó negyedévéhez képest. 2021 első negyedévéhez viszonyítva a költségek emelkedésének nagyobb része a bank 2019-ben elindított növekedési stratégiájával magyarázhatóak, amelynek megfelelően számos fejlesztésre és beruházásra került sor az előző évben. Emellett az alkalmazottakkal kapcsolatos kiadások emelkedése is befolyásolta az eredményt, éves viszonylatban 3%-kal nőttek a személyzeti költségek a létszámemelkedés és béremelkedések miatt. A szanálási alapba történő befizetések erős emelkedést mutattak, 7 millió lejjel nőttek az előző évhez képest.

„Most vagyunk a növekedési stratégiánk negyedik évében, és az első negyedéves eredmények jól tükrözik azt az utat, amelyet a beruházási terveink és átalakítási programjaink megvalósítása során tettünk meg. Az új Agilis működési modellre való átállás során számos működési változás ment végbe, és ez közelebb hozott minket az ügyfeleinkhez, valamint hozzájárult az interakciók és a műveletek számának növeléséhez. Ennek eredményeként az első három hónapban a kamatbevételekhez hasonlóan a hitel- és betétállományunk folyamatos növekedését tapasztaltuk. Ez nem valósulhatott volna meg jelentős kiadások nélkül, amelyek jelenleg közvetlenül befolyásolják a negyedéves eredményeinket, valamint a csapatunk bővítése és egyre több tehetséges szakember befogadása nélkül” - nyilatkozta Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.
 
A nettó kamatbevétel 31%-os növekedést mutat, és elérte a 147 millió lejt. A negyedéves dinamikát a teljesítő (1. és 2. szakaszban lévő) hitelállomány élénk növekedése (+4% negyedéves viszonylatban), valamint a nettó kamatmarzs előző negyedévhez viszonyított 19 bázispontos javulása segítette. A vállalati hiteleknél irányadó három hónapos bankközi kamatláb továbbra is emelkedő pályán maradt, így a vállalati hitelportfólió átlagos kamata tovább nőtt az első negyedévben.

Az első negyedévben a kockázati költség 58 millió lejt tett ki. A 2. és 3. szakaszban lévő hiteleknél az értékvesztésekre és veszteségekre képzett további céltartalékok 25 millió lej kockázati költséget eredményeztek. A 33 millió lej értékű egyéb kockázati költségek céltartalék kategóriára egy működési kockázati esemény volt jelentős hatással, amely miatt a bank 28 millió lej céltartalékot képzett.

A teljesítő hitelek állománya 22%-kal nőtt az év első három hónapjában, az emelkedést főként a vállalati hitelek, valamint az ingatlanhitelek 6%-os és a személyi hitelek 12%-os növekedése segítette.

Az árfolyamszűrt betétek állománya 8%-kal nőtt az előző év első három hónapjához képest. Ez a dinamika elsősorban a vállalati szegmensnek köszönhető (+90%), míg a lakossági betétek állománya 21%-kal csökkent. A sikeres betétbevonási tevékenység ellenére a nettó hitel-betét arány 13 százalékponttal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, elérve a 124%-ot  (+6 százalékpont negyedéves összevetésben).
A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 18,5 milliárd lejt, ami 18%-os növekedésnek felel meg 2021 márciusához képest. 

A bank tőkemegfelelési mutatója 20,54%-os szinten áll (-2,14 bázisponttal csökkent éves összevetésben), amit az eszközállomány emelkedése magyaráz.

Az OTP Csoport az idei év első három hónapjában 88,6 milliárd forint (1277 millió RON) adózás utáni nyereséget realizált, a konszolidált számviteli eredmény -33,4 milliárd forint (-454 millió RON) volt.
Azok a leányvállalatok, amelyek a legnagyobb mértékben járultak hozzá ezekhez az eredményekhez: az OTP Core Magyarország (94 milliárd HUF/ 1277 millió RON), DSK Bank Bulgáriából (21 milliárd HUF/ 286 millió RON), a horvát (11 milliárd HUF/ 150 millió RON), a szerb (10,8 milliárd HUF/ 147 millió RON), az ukrán (-34,4 milliárd HUF/ -467 millió RON), az orosz (-27,2 milliárd HUF/ -370 millió RON), a montenegrói (-1,2 milliárd HUF/ -17 millió RON), a moldáv (-0,5 milliárd HUF/ -7 millió RON) és az albán leányvállalatok (2,2 milliárd HUF/ 31 millió RON).

Az OTP Bank Románia részletes eredményeit bemutató táblázat:
tabel

Az OTP Bank Plc. által közölt teljes jelentést itt találja.
https://www.otpbank.hu/portal/en/IR/Events/FinancialCalendar

Az OTP Bankról 

Az OTP Bank Románia az OTP Csoport leányvállalata, amely univerzális bankként a közép-kelet-európai piac domináns szereplője, és teljeskörű pénzügyi megoldásokat nyújt a vállalati és lakossági szegmensben egyaránt. Az OTP Bank 2019-től kezdődően egy olyan átalakulási folyamaton megy keresztül, amelynek hatására jelentős növekedést kíván elérni az üzleti szegmensekben, valamint jobb ügyfélélményt nyújt. Az OTP Bank Románia folyamatosan bővülő csapatával, amely részt vesz a változásokban és kihasználja a benne rejlő lehetőségeket, a bizalom kultúráját építi a szervezet minden szintjén. A bank a a 9. helyet foglalta el aktívái alapján a romániai bankpiacon a BNR legfrissebb adatai alapján. Romániában az OTP Csoport tagjai: az OTP Bank Románia, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors és OTP Bank Románia Alapítvány.

Az OTP Csoport több mint 70 éve van jelen a banki szektorban, míg romániai leányvállalata 16 éve van a helyi piacon. Az OTP Csoport mára a közép-kelet-európai piac domináns szereplőjévé vált, európai szinten is fontos bankcsoportnak tekintik, tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet az innovációra, a stabil növekedésre és az integrált pénzügyi szolgáltatások nyújtására. A mintegy 40 ezer alkalmazottat foglalkoztató közösség naponta több mint 16,3 millió ügyfelet szolgál ki 11 országban. 

További információért:
Kommunikációs csapat
E-mail cím: comunicare@otpbank.ro