A Mastercard, az OTP Bank Románia és a Radcom egyedülálló fizetési megoldást vezet be, amely optimalizálja a tömegközlekedés költségét az utasok számára

A Mastercard, az OTP Bank Románia és a Radcom egyedülálló fizetési megoldást vezet be, amely optimalizálja a tömegközlekedés költségét az utasok számára

  • A fizetési megoldás személyre szabott profilt hoz létre az utasokról az érintésmentesen kártyával, okostelefonnal vagy más eszközökkel kifizetett jegyek alapján, majd a későbbiekben elősegíti a legjobb ár kiválasztását.
  • A tömegközlekedési vállalatok számára az új technológia jelentősen csökkenti a készpénz kezelésének a költségét.
  • A hazai városok modern fizetési megoldást választhatnak a tömegközlekedés esetében, elsőként Brassó, Jászvásár és Konstanca fogja használni az innovatív szolgáltatást.

Bukarest, 2022. április 27. — A Mastercard az OTP Bank Romániával és a jegyértékesítési berendezéseket és megoldásokat fejlesztő Radcommal együttműködve sikeresen befejezte egy innovatív megoldás romániai bevezetését, amely új alternatívát nyújt a tömegközlekedési jegyek kifizetésére. A Mastercard által biztosított technológia összesíti egy bizonyos időtartam alatt létrejött tranzakciókat, és személyre szabott utazási profilt határoz meg minden kártyatulajdonos esetében, majd ez alapján elősegíti, hogy optimális díjat fizessenek az utazásaikra.

A szolgáltatás azok számára elérhető, akik rendelkeznek Mastercard bankkártyával, és azt azokban a városokban használják, ahol bevezetik ezt a fizetési megoldást. Brassó, Konstanca és Jászvásár tömegközlekedési társaságai már rendelkeznek az innovatív szolgáltatáshoz szükséges felszereléssel a buszokon.

A tranzakciókat a Radcom által fejlesztett OptiFare rendszer kezeli, majd az OTP Bank dolgozza fel. A két intézmény végzi a tranzakciók összesítését, az árak kiszámítását és a banki rendszeren keresztül a bevételezést a tömegközlekedési vállalatok által meghatározott áraknak megfelelően.

„Az emberek keresik az olyan szolgáltatásokat, amelyek megfelelnek preferenciáiknak és életvitelüknek, illetve egyszerűen és gyorsan tudják biztosítani számukra azt, amire szükségük van. A Mastercard az OTP Bankkal és a Radcommal közösen kifejlesztett megoldása nemcsak a tömegközlekedési eszközök piacán elérhető legjobb árat biztosítja a kártyatulajdonosoknak, hanem segíti az üzemeltetőket működésük és költségeik optimalizálásában. Emellett pedig támogatja az önkormányzatokat abban, hogy növeljék a tömegközlekedés kihasználtságát a forgalmi dugók és a környezetszennyezés csökkentése érdekében. Alapvetően egy olyan fenntartható technológiai megoldásról beszélünk, amely a kedvezményezettek széles skálájának biztosít ideális megoldást" - nyilatkozta Cosmin Vladimirescu, a Mastercard romániai és horvátországi leányvállalatának vezetője.

 „Mi vagyunk az első bank Romániában, amely a Mastercarddal és a Radcommal együttműködve bevezette ezt az ultramodern fizetési szolgáltatást a hazai tömegközlekedésben. Tulajdonképpen ezzel is folytatjuk az innovatív fizetési megoldások fejlesztésének sorát, amelyeket az ügyfeleink rendelkezésére bocsátunk. A technológia az európai nagyvárosok tömegközlekedési hálózataiban már elérhető korszerű fizetési lehetőségekhez hasonló. Büszkék vagyunk, hogy mi is részt vehettünk a romániai piacon való bevezetésében, és bízunk a sikerében, hiszen számos előnnyel jár mindenki számára, úgy a tömegközlekedési vállalatok, mint az utasok, illetve a Mastercard bankkártyával rendelkezők számára” – nyilatkozta Roxana Hidan, az OTP Bank Románia vezérigazgató-helyettese, az Üzleti Divízió vezetője.

"Az lesz az új normalitás a tömegközlekedésben, hogy az utasoknak többé nem kell a jegy vagy a bérlet miatt aggódniuk, miközben biztosak lehetnek abban, hogy nem fizetnek többet, hanem éppen ellenkezőleg, a számukra elérhető legjobb áron utaznak. Ezen túlmenően a tömegközlekedési vállalatok használhatják majd a már kibocsátott bankkártyákat, és ezek esetében is aktiválhatják például a bérleteket is, ami jelentős költségcsökkentést jelent számukra, mivel gyakorlatilag a bankszektor által rendelkezésre bocsátott infrastruktúrát használhatják. A megoldás minden romániai helyi és regionális vállalat esetében használható, és a közeljövőben biztosítja a közlekedési szolgáltatások közötti átjárhatóságot.” – mondta Melinda Paunescu, a Radcom fejlesztési igazgatója.

Ez a megoldás a tömegközlekedési vállalatok számára is jelentős előnnyel jár, hiszen lehetővé teszi a készpénzes tranzakciókkal járó költségek jelentős csökkentését, és növeli a hatékonyságot. Ezenkívül az új technológia révén kedvezményes árat biztosíthatnak a Mastercard kártyával rendelkezők számára.

A városi közigazgatás számára egy új eszköz lehet, amellyel a tömegközlekedés használatát ösztönzi, és  ezáltal megkönnyítheti a közúti forgalmat, valamint csökkentheti a szennyezettség mértékét.

A Mastercard kártyák tulajdonosai élhetnek az európai standardoknak megfelelő, modern fizetési szolgáltatásokkal. A turisták a saját Mastercard kártyájukkal ugyanazt az egyszerűsített fizetési megoldást használhatják a tömegközlekedésben. Ez lehetővé teszi, hogy az adott útvonalon eltöltött időnek megfelelő legelőnyösebb árat fizessék, vagy a Mastercard bankkártyán tárolják a tömegközlekedési bérleteket.

A Mastercardról

A Mastercard, www.mastercard.ro, egy technológiai vállalat a globális fizetési szektorban. Küldetése egy átfogó digitális gazdaság létrehozása és fejlesztése, amely mindenki számára és mindenhol biztonságos, egyszerű, intelligens és hozzáférhető tranzakciókat biztosít. A biztonságos adatátvitel és a feltörhetetlen hálózatok, valamint a stratégiai partnerségek révén létrejött innovációs megoldások lehetővé teszik a magánszemélyek, a pénzintézetek, a kormányok és a vállalatok számára, hogy minden lehetőséget kihasználjanak. A tisztesség a működésük alappillére, és erre épül minden, amit a vállalaton belül és kívül tesznek. Kapcsolatrendszerük több mint 210 országot és területet fed le, és ezáltal olyan fenntartható világot építenek, amely mindenki számára biztosítja a hozzáférést a felbecsülhetetlen értékű lehetőségekhez.

Az OTP Bankról 

Az OTP Bank Románia az OTP Csoport leányvállalata, amely univerzális bankként a közép-kelet-európai piac domináns szereplője, és teljeskörű pénzügyi megoldásokat nyújt a vállalati és lakossági szegmensben egyaránt. Az OTP Bank 2019-től kezdődően egy olyan átalakulási folyamaton megy keresztül, amelynek hatására jelentős növekedést kíván elérni az üzleti szegmensekben, valamint jobb ügyfélélményt nyújt. Az OTP Bank Románia folyamatosan bővülő csapatával, amely részt vesz a változásokban és kihasználja a benne rejlő lehetőségeket, a bizalom kultúráját építi a szervezet minden szintjén. A bank a a 9. helyet foglalta el aktívái alapján a romániai bankpiacon a BNR legfrissebb adatai alapján. Romániában az OTP Csoport tagjai: az OTP Bank Románia, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors és OTP Bank Románia Alapítvány.