x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

OTP Bank Románia által készített tanulmány: A férfiak több pénzt takarítanak meg és jobban foglalkoztatja őket a nyugdíjas évek megtervezése

A nőket jobban foglalkoztatja a megtakarítás lehetősége, mint a férfiakat, arányaiban mégis kevesebb pénzt tudnak félretenni -  derül ki abból a tanulmányból, amelyet az OTP Bank Románia az Oktatáshoz való jog Alapítvány révén készített. A tanulmány más pénzügyi viselkedésbeli különbségeket is beazonosít a nemek között. Az eredmények alapján a férfiakat főleg nyugdíjas éveik életszínvonala foglalkoztatja, míg a nők nagyobb hányada azt állítja, hogy nem nyugtalanítja ez a kérdés.

 

Az OTP Bank Románia és a FinZoom.ro által végzett, 100%-ban online közvélemény kutatás augusztus 22. és szeptember 24. között zajlott, és a romániaiak pénzügyi viselkedését vizsgálta. A felmérés a FinZoom.ro pénzügyi termékeket összehasonlító weboldalán és a Facebookon ment végbe, egy 1000 fős, 18 éven felüli személyekből álló mintán, akiknek körülbelül fele (48%) felsőfokú végzettséggel, 16%-a felsőfokú gazdasági végzettséggel rendelkezik.

 

A férfiaknak inkább sikerül megtakarítani, mint a nőknek

 

Miközben a nőket (a nők 19%-át) leginkább az foglalkoztatja, hogyan takarítsanak meg, a férfiak nagyobb aránya azt állítja, hogy szisztematikusan tud megtakarítani (66% a férfiak, 54% a nők esetében).

 

A férfiakat egyenlő mértékben foglalkoztatja az, hogy mibe fektessenek be hosszú távon és hogy miként takarítsanak meg (mindkét esetben 16%). A kutatás szerint a férfiaknak sikerült nagyobb százalékban pénzt félretenniük az elmúlt 6 hónapban. Míg a férfiak 26%-a mondta azt, hogy semmit sem tudott félretenni az említett időszakban, a megkérdezett nőknek a 44%-a volt ebben a helyzetben.

 

Ugyan a férfiaknak több stresszt okoz az, hogy a pénzügyeikkel foglalkozzanak (a férfiak 65%-ának, a nők 56%-ának), a nőket a férfiaknál nagyobb arányban foglalkoztatja az, hogy hogyan osszák be a fizetésüket (a nők 15%-a, a férfiak 11%-a).

 

Amennyiben elveszítenék állásukat (vagy fő jövedelmi forrásukat), a férfiaknak hosszabb ideig lenne elég a tartaléka (25%-uknak több mint 9 hónapig, 23%-uknak 3-5 hónapig), a nőknek csak kevesebb mint egy hónapra (39%) vagy 1-2 hónapra (29%) lenne elegendő a pénze.

 

Míg a legtöbb férfi (28%) azt állítja, hogy van nehéz időkre félretett megtakarítása, addig a nőknek ugyanekkora aránya arról vallott, hogy nincs félre tett pénze.

 

A nők nyugodtabban gondolnak a nyugdíjas éveikre

 

A férfiakat főként a nyugdíjas éveik életszínvonala foglalkoztatja (19%, a nők esetében 17%). Ugyanakkor a nők nagyobb aránya állította, hogy nyugodt a nyugdíjas évei tekintetében (a nők 70%-a, míg a férfiak 54%-a).

 

A férfiak 45%-a állítototta, hogy kétszer vagy többször foglalkozott az utóbbi két évben a nyugdíjas éveinek megtervezésével (a nők esetében 33%), míg a nők 40%-a vallotta be, hogy még soha nem fordított figyelmet erre a témára (a férfiak 28%-a mondta ugyanezt).

 

Arra a kérdésre, hogy hány éves korukban kellene nyugdíjba menniük ahhoz, hogy a jelenlegi jövedelmük 65%-a megmaradjon, a nők több mint fele azt válaszolta, hogy sosem foglalkozott ezzel a témával (57%), míg a férfiaknak csak 38%-a állította ugyenezt.

 

A férfiak felelősségteljesebbek a hitelkártyás tartozások visszafizetésében

 

A nők 51%-mondta azt, hogy nincs hitelkártyája (a férfiak 38%-ához viszonyítva), emellett a tanulmányból az is kiderül, hogy a nőknek csak 19%-a fizeti vissza minden alkalommal teljes egészében a hitelkártyáról elhasznált pénzt a következő hónapban, a férfiaknál 32% ez az arány.

 

Ha jelentősebb javítási munkálatokat kellene végezniük vagy egy tartós fogyasztási cikket kellene kicserélniük, úgy a férfiak (53%) mint a nők (41%) saját forrásokból fedeznék a kiadásaikat. A nők 25%-a, a férfiak 13%-a kérne segítséget családtól vagy barátoktól, a férfiak 25%-a, a nők 17%-a fedezné a kiadásokat hitelkártyájuk segítségével, míg hitelfelvételre szintén a férfiak nyitottabbak (13%-uk a nők 6%-ához képest). 

 

Személyes költségvetés – a nők addig halasztják a vásárlást, amíg lesz pénzük, a férfiak, ha kell, azonnal vásárolnak

 

A nők (52%) és a férfiak (47%) többsége is azt válaszolta, hogy az utóbbi 12 hónapban nem készített írásban személyes költségvetést, míg mindkét nem 41%-a mondta azt, hogy az említett időszakban néhányszor előfordult ilyen.

 

Olyan helyzetekben, amikor többet szerettek volna költeni, mint amennyi pénz rendelkezésükre állt, a nők (42%) elhalasztották a vásárlást a következő hónapra, amikor már volt rá pénzük, míg a férfiak 38%-a mondta azt, „ha meg kellett vásárolni, megvásárolta”.

 

A nők 39%-a csak akkor dönt egy kiadás mellett, ha a személyes költségvetésében is szerepel a tervezett összeg (szemben a férfiak 32%-ával), 19%-uk akkor, ha a folyószámláján  (a férfiak 20%-a) és a 8%-uk, ha hitelkártyán elérhető az összeg (a férfiak 11%-a).

 

Ha a várható, jelentősebb kiadásokra gondolnak, a nők 51%-a, míg a férfiak 37%-a aggódik amiatt, mert nem tudják mi fog történni a jövőben. Az ebben a tekintetben teljesen nyugodt férfiak aránya kétszer akkora, mint a nőké (23% a nők, 12% a férfiak esetében).

 

Szükségletek alapján vásárolnak, ugyanakkor a barátokhoz fordulnak pénzügyi tanácsokért

 

A nők elsősorban akkor vásárolnak meg valamit, ha másoknak már van olyan terméke (60%), ha szükségük van rá (59%) vagy ha divatos (48%), ezzel szemben a férfiak elsősorban akkor vásárolnak meg valamit, ha szükségük van rá (57%), de számukra is ugyanúgy számít az, ha másoknak is van már (54%) vagy ha divatos (41%).

 

Pénzügyi döntések meghozatala előtt mindkét nem a rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz fordul elsősorban (a nők 35%-a, a férfiak 29%-a), őket leszámítva a nők azt állítják, nincs senki, akihez bármikor tanácsért fordulhatnának, a férfiak azonban a nyilvános információkból, a médiában megjelent hírekből informálódnak (26%).

 

Biztosítások – alig ismert és használt pénzügyi termékek

 

Ami a biztosításokat illeti, leszámítva az autó- és lakásbiztosításokat, a megkérdezettek körülbelül fele nem ismeri ezeket a termékeket, ugyanakkor életbiztosítással, egészségbiztosítással vagy a vagyontárgyak biztosításával rendelkezők aránya egyenként alig haladja meg az 50%-ot.

 

A nők 68%-ának és a férfiak 55%-ának nincs életbiztosítása, ugyanakkor mindkét nem 19%-a nem tudja, mit fedezne az életbiztosítása.

 

A helyzet hasonló akkor is, ha az egészségbiztosítás (betegség és baleset) kerül szóba: a nők 68%-ának és a férfiak 54%-ának nincs beteg- és balesetbiztosítása, ugyanakkor a nők 20%-a és a férfiak 26%-a nem tudja mit fedezne a meglévő biztosításuk.

 

Ami a javak biztosítását illeti, a százalékok változnak: a nők 50%-ának nincs ilyen jellegű biztosítása (a férfiak 37%-ának), 22%-uk nek tudja, hogy mit fedezne a biztosítása (a férfiak 16%-a), ugyanakkor 15%-uk állítja, hogy nem fedezné a biztosítása a megrongálódott javak cseréjét, míg a férfiak 26%-a állítja, hogy elég lenne a cserére.

 

Mindkét nem esetében a megkötött biztosítások több mint 60%-át a személygépkocsi- és lakásbiztosítások teszik ki.