x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

Az OTP Bank Románia közzétette 2018-ra szóló pénzügyi eredményeit: 25%-os profitnövekedés az előző évhez viszonyítva

Bukarest, 2019. március 1. – Az OTP Csoport ma ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, míg az OTP Bank Románia 15 éve van jelen a helyi piacon. A csoportszintű jelentési szabványok szerinti kiigazításokkal készült, konszolidált eredményeket tartalmazó, Budapesten bemutatott jelentés alapján az OTP Bank Románia 55,3 millió lejes (3,9 milliárd forintos) adózott nyereséget ért el. A bank nyeresége 25%-kal nőtt 2017-hez viszonyítva, köszönhetően a működési nyereség növekedésének.

 
Az árfolyamszűrt teljesítő hitelek állománya éves összehasonlításban 14%-kal nőtt, amit a jelzáloghitelek és a KKV-hitelek szilárd növekedése támogatott. A jelzáloghitel-állomány 9%-kal, a KKV-nak nyújtott hitelek állománya 33%-kal növekedett éves összevetésben. A nagyvállalatok által igénybe vett hitelek állománya 17%-kal bővült. A hitelszolgáltatásokból származó banki eszközállomány elérte a 8,37 milliárd lejt, amihez a KKV-szektor 1,37 milliárd lejjel járult hozzá.
 
Ami az új hiteleket illeti, a jelzáloghitelezés és a KKV-k hitelezése rendkívüli mértékben, 56%-kal, illetve 48%-kal bővült az előző évhez viszonyítva.
 
A romániaiak betétek iránti kedve nagyobb volt 2018-ban, az OTP Bank Románia a betétállomány 29%-os növekedését jegyezte 2017-hez viszonyítva. A bővülést úgy a kiskereskedelmi, mint a vállalati ágazat is támogatta. A nettó hitelek/ betétek aránya az előző évi 141,6%-ról 125%-ra csökkent.
 
Az árolyamhatással kiigazított nem teljesítő hitelek volumene (DPD90+) ugyanakkor újra visszaesésnek indult, a csökkenés 42 millió lej volt 2018-ban az egy évvel korábban jegyzett 28,5 millió lejes növekedéshez viszonyítva. Összesen 603 millió lej értékű nem teljesítő hitelt adtak el vagy írtak le a számviteli nyilvántartásból. A DPD90+ ráta 2017-hez viszonyítva 8,4 százalékponttal csökkent, 5,1%-ra. Az értékvesztett hitelek állománya – az IFRS standard szerinti 3. szakasz a teljes bruttó hitelállomány 9%-át tette ki 2018 végén.
 

A teljes kockázati költség 81,6 millió lejre csökkent, éves összevetésben +4%-kal. A negyedik negyedévben a kockázati költségek 46,1 millió lejt értek el. Ennek fő oka az IFRS 9 céltartalékképzési standard PD (nemteljesítés valószínűsége) és LGD (nemteljesítéskori veszteségráta) paramétereinek, valamint a makrogazdasági várakozásoknak a változása.

 

A bank működési eredménye 2018-ban 13%-kal nőtt a magasabb bevételek és a nagyobb működési költségek következtében, a növekedés mindkét esetben 12%-os volt. A nettó kamatbevételek 17%-kal emelkedtek, köszönhetően a növekvő teljesítő hitelállománynak, míg a jutalékokból és egyéb díjakból származó bevétel 15%-kal nőtt, ami a betétállomány bővülésével, a tranzakciók és a kártyákból származó bevételek növekedésével magyarázható. Ami a működési kiadásokat illeti, a növekedést a bérek emelkedése (2018-ban a pénzügyi szektorban 8%-nál is magasabb volt a bérköltségek átlagos növekedése), valamint a helyi tevékenység erősítése céljából végrehajtott alkalmazottszám-bővítés (+7%) is befolyásolta.

 

A helyi szabályozásokkal összhangban, a bank eszközeinek értéke elérte a 11,1 milliárd lejt, míg az adózás utáni nyereség 29 millió lej volt. A bank tőkemegfelelési mutatója jelentősen, 18,03%-ra nőtt az előző negyedéves 16,84%-hoz viszonyítva.

Az OTP Csoport 2018-ban történetének legnagyobb adózás utáni nyereségét érte el 325,3 milliárd forint (több mint 1 milliárd euró) értékben, ami 15%-os éves növekedésnek felel meg. A nyereséghez a legnagyobb hozzájárulása a magyarországi OTP Core-nak (180 milliárd forint/ 566 millió euró), a bolgár DSK Banknak (47,3 milliárd forint/ 148 millió euró), az ukrán (24,4 milliárd forint/ 76 millió euró) és az orosz üzletágnak (16,4 milliárd forint/ 51 millió euró) volt a leányvállalatok közül. 

 

Az OTP Bank Románia eredményeit az alábbi táblázat mutatja be:

Az OTP Csoport erdeményei teljes egészében elérhetőek az OTP Bank Plc által közzétett jelentésben: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/190228_OTP_20184Q_e_final.pdf

 

Az OTP Bank Románia, az OTP Csoport leányvállalata, integrált és saját forrásokból működő pénzügyi szolgáltató. Tevékenységét felelősségtudat, elkötelezettség és magasfokú szaktudás jellemzi. Az OTP Bank Románia ügyfelei igényeit, valamint az aktuális piaci helyzetet szem előtt tartva megbízható partner a pénzügyi szolgáltatások területén. A bank 2018 szeptemberében a 9. helyet foglalta el aktívái alapján a romániai bankpiacon.

 

Az OTP Csoport 2019. március 1-jén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, míg romániai leányvállalata 15 éve van jelen a helyi piacon. Az OTP Csoport mára a közép-kelet-európai piac domináns szereplőjévé vált, európai szinten is fontos bankcsoportnak tekintik. A mintegy 36 ezer alkalmazottat foglalkoztató közösség naponta több mint 18,5 millió ügyfelet szolgál ki 9 országban.