x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

Az OTP Bank Románia közzétette 2018 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit

  • 22,5 millió lejes nettó nyereség (1,5 milliárd forint) 2018 első negyedévében;
  • A jól teljesítő hitelek állománya 12%-kal növekedett éves összehasonlításban a fogyasztási, illetve a KKV ügyfeleknek nyújtott hiteleknek köszönhetően.

 

Az OTP Csoport közzétette a 2018 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit. A Budapesten bemutatott jelentés szerint az OTP Bank Románia 22,5 millió lejes (1,5 milliárd forint) adózott nyereséget ért el. Ez a bank eddigi legmagasabb negyedéves nyeresége, amely 2017-hez viszonyítva 18%-os, az előző negyedévhez viszonyítva 60%-os növekedésnek felel meg. A nyereség növekedését céltartalékok feloldása is támogatta.

 

A működési nyereség éves összehasonlításban 34%-kal csökkent az 5%-kal alacsonyabb teljes bevétel és a működési költségek 15%-os növekedése következtében. Negyedéves szinten a működési kiadások 6%-kal mérséklődtek. A személyi jellegű kiadások és az amortizációs költségek egyaránt 14%-kal csökkentek. Az adminisztratív költségek terén mérséklődtek a marketing kiadások és a szakértői honoráriumok is.    

 

A nettó kamatbevétel éves szinten 2%-kal csökkent. A bankközi kamatlábak növekedése negatív hatással volt a finanszírozási költségekre, de a bank 41%-kal nagyobb nettó kamatbevételt ért el, mint 2017 negyedik negyedévében. A negyedik negyedéves számviteli korrekció szintén negatív hatással volt a nettó kamatmarzsra, amely éves szinten 42 bázisponttal csökkent.

 

Az első negyedéves teljes kockázati költség 1,5 millió lej (0,1 milliárd forint) céltartalék képzés következménye, amely az „Egyéb kockázati költségek” tétel szintjének csökkenése miatt keletkezett. Az árfolyamszűrt DPD90+ hitelek állománya 2018 első negyedévében további 44,9 millió lejjel (3 milliárd forint) csökkent az alacsonyabb jelzáloghitelek és nem teljesítő vállalati kitettségek következtében. Az első negyedév során 104,8 millió lej (7 milliárd forint) értékben adtak el / írtak le a számviteli nyilvántartásból nem teljesítő hiteleket. A DPD90+ ráta 11,4%-kal csökkent (-6,3%-pont éves és -2,1%-pont negyedévs szinten). Az értékvesztett hitelek állománya - az IFRS 9 standard szerinti 3. szakasz - az első negyedév végén 1,251 millió lejre (84 milliárd forint) növekedett (a bruttó hitelállomány 15,6%-a).

 

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelek állománya éves összehasonlításban 12%-kal, negyedéves szinten 2%-kal nőtt. Úgy a lakossági, mint a vállalati szegmens hozzájárult a növekedéshez, éves szinten 9%-kal, illetve 22%-kal. A lakossági üzletágban a fogyasztási hitelek, valamint a KKV-nak nyújtott hitelek szegmense voltak a növekedés motorjai, a jelzáloghitelek állománya 3%-kal növekedett. Ami az újonnan kibocsátott hiteleket illeti, 2017 azonos időszakához viszonyítva az első negyedévben a jelzáloghitelek 34%-kal nőttek, míg a személyi hitelek értékesítése 16%-kal növekedett.

 

Az árfolyamhatással igazított betétállomány éves szinten 15%-kal, negyedéves összehasonlításban 7%-kal növekedett. A növekedést a magánszemélyek és a vállalatok nagyobb betételhelyezései támogatták.

 

A helyi szabályozásokkal összhangban 2018 március végén a bank teljes eszközállománya 9440,24 millió lej volt, míg az adózás utáni nyereség 12,1 millió lej. A bank tőkemegfelelési mutatója 17,64% volt, ami 174 bázispontos javulás az előző negyedévhez viszonyítva.

 

Az OTP Csoport 2018 első negyedévében 1187,13 millió lejes (79,3 milliárd forintos) adózás utáni nyereséget ért el, ami éves összevetésben 19%-os növekedésnek felel meg. A nyereséghez a nem-magyar üzletág jelentősen hozzájárult, a 2017 első negyedéves nyereség növekedése 33%-ról 2018 első negyedévére 46%-ra javult.

Az OTP Bank Románia eredményeit az alábbi táblázat mutatja be:

Rezultat financiar 2014 OTP Group

 

Az OTP Csoport eredményei teljes egészében elérhetőek az OTP Bank Plc által közzétett jelentésben:

https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/180510_OTP_20181Q_e_final_057.pdf

 

Az OTP Bank Románia, az OTP Bank leányvállalata, egyben a legnagyobb közép- és kelet-európai bankcsoport tagja – integrált és saját forrásokból működő pénzügyi szolgáltató. Tevékenységét felelősségtudat, elkötelezettség és magasfokú szaktudás jellemzi. Az OTP Bank Románia ügyfelei igényeit, valamint az aktuális piaci helyzetet szem előtt tartva megbízható partner a pénzügyi szolgáltatások területén.

 

Az OTP Bank a 9. legstabilabb közép- és kelet-európai bank 2017-ben a Global Finance értékelése szerint. Az OTP Csoport 9 országban több mint 15 millió ügyfelének nyújt magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat 1400 egységből álló fiókhálózatán, ATM-hálózatán, illetve az elektronikus csatornákon keresztül. Az OTP Bank a legnagyobb pénzügyi szolgáltató Magyarországon és a közép-kelet-európai pénzügyi piac egyik legfontosabb szereplője.