x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

Az OTP Bank Románia közzétette 2017-re szóló pénzügyi erdeményeit

  • Az OTP Bank Románia korrigált adózás utáni nyeresége 2017-ben elérte a 44,85 millió lejt (9,8 millió eurót), ami 88%-os növekedés 2016-hoz viszonyítva;
  • A működési nyereség éves szinten 12%-kal volt magasabb a bevételek növekedésének köszönhetően;
  • Az árfolyamszűrt hitelállomány 8%-kal emelkedett 2017-ben a fogyasztói és a vállalati szegmenseknek köszönhetően.

 

Az OTP Csoport közzétette a 2017-re szóló pénzügyi eredményeit. A csoportszintű jelentési szabványok szerinti kiigazításokkal készült, konszolidált eredményeket tartalmazó, Budapesten bemutatott jelentés alapján az OTP Bank Románia 2017-es adózás utáni nyeresége 44,85 millió lej (9,8 millió euró), ami 88%-os növekedés 2016-hoz viszonyítva. A negyedik negyedévben a bank 14,11 millió lejes (3,05 millió eurós) nettó nyereséget ért el, ami számviteli korrekciók miatt 23%-kal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva.

 

A bank működési eredménye 2017-ben 12%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva a stabilan tartott működési költségeknek (1%) és a teljes bevétel 4%-os növekedésének köszönhetően. A nettó kamatbevétel nem változott. A jutalékokból származó nettó bevételek 3%-kal csökkentek az elmúlt évben, alakulásukat a 2016 negyedik negyedévében bevezetett módszertani változások befolyásolták, amelyek szerint a bankok nem számíthatnak fel díjakat az újonnan nyújtott hitelek készpénzfelvételénél.   

 

Az árfolyamhatással igazított hitelállomány 2017-ben 8%-kal növekedett, és az utolsó negyedévben is konstans szinten maradt, a kiskereskedelmi szegmens 5%-os, valamint a vállalati szegmens 16%-os dinamikus éves bővülésének köszönhetően. A kiskereskedelmi szegmensben a fogyasztói hitelek, valamint a KKV-nak nyújtott hitelek voltak a növekedés fő motorjai, előbbi 5%-os, utóbbi 18%-os éves növekedést mutatott. Ami az új hiteleket illeti, a személyi hitelek értékesítése 47%-kal, a jelzálog alapú hitelek eladása 69%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. Az árfolyamhatással igazított betétállomány éves szinten 6%-kal, az utolsó negyedévben 3%-kal növekedett. Az éves növekedést a magánszemélyek és a vállalatok betételhelyezései támogatták (4%, illetve 10%).

 

A teljes éves kockázati költség az előző évhez viszonyítva 14%-kal csökkent, ami a hitelekre képezett alacsonyabb céltartalékokkal (-6%), és az egyéb céltartalékok csökkenésével (-61% az előző évhez viszonyítva) magyarázható. Az utolsó negyedévben 2,3 millió lej értékben került sor céltartalék-képzésre, a kockázati költség 19 millió lejes negyedéves csökkenéséből 13,3 millió lej kapcsolódott a számviteli korrekcióhoz. 

 

Ugyanakkor a nem teljesítő hitelek rátája 13,5%-ra csökkent 2017 végén (-3,9 százalékpont az előző évhez viszonyítva). A nem teljesítő hitelek árfolyamhatással kiigazított állománya 249 millió lejjel

(61 millió euróval) csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva (-19%) és 181 millió lejjel (42 millió euróval) az utolsó negyedévben (-14%). Az elmúlt évben a bank 239 millió lej értékben adott el/vont ki a számviteli nyilvántartásból nem teljesítő hiteleket, amelyből 178 millió lejnek megfelelő összegben az utolsó negyedévben.

 

Az anyabank 2017-ben 125 millió lejes (27 millió eurós) tőkeemelést hajtott végre romániai leányvállalatánál. A helyi szabályozásokhoz alkalmazkodva a bank tőkemegfelelési mutatója 2017 utolsó negyedévében 14,5%-os szinten maradt.

 

Ami az OTP Csoportot illeti, a társaság adózás utáni korrigált nyeresége 912 millió euró, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 41%-os növekedésnek felel meg. A Splitska banka és a Vojvodjanksa banka hitelintézetek felvásárlásának (összesen 35,3 millió euró) pozitív hatásaival kiigazított eredmény 2017-ben 36%-os növekedést mutat 2016-hoz viszonyítva.

 

Az OTP Bank Románia eredményeit az alábbi táblázat mutatja be:

Rezultat financiar 2014 OTP Group

 

Az OTP Csoport erdeményei teljes egészében elérhetőek az OTP Bank Plc által közzétett jelentésben:

https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/180301_OTP_20174Q_e_028.pdf

 

 

Az OTP Bank Románia, az OTP Bank leányvállalata, egyben a legnagyobb közép és kelet-európai bankcsoport tagja – integrált és saját forrásokból működő pénzügyi szolgáltató. Tevékenységét felelősségtudat, elkötelezettség és magasfokú szaktudás jellemzi. Az OTP Bank Románia ügyfelei igényeit, valamint az aktuális piaci helyzetet szem előtt tartva megbízható partner a pénzügyi szolgáltatások területén.

 

Az OTP Bank a 9. legstabilabb közép- és kelet-európai bank 2017-ben a Global Finance értékelése szerint. Az OTP Csoport 9 országban több mint 15 millió ügyfelének nyújt magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat 1400 egységből álló fiókhálózatán, ATM-hálózatán, illetve az elektronikus csatornákon keresztül. Az OTP Bank a legnagyobb pénzügyi szolgáltató Magyarországon és a közép-kelet-európai pénzügyi piac egyik legfontosabb szereplője.