x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

Mi a befektetési alap? 

Romániában a befektetési alapok két fő csoportba oszthatók: nyíltvégű és a zártvégű alapokra. A kettő közötti fő különbség a befektetési jegyek kibocsátási és visszaváltási módjában áll.

 

A nyíltvégű befektetési alap esetében a befektető bármikor megvásárolhatja vagy visszaválthatja a befektetési jegyet, hiszen a befektetési jegyek kibocsátása és visszaváltása folyamatos. A zártvégű befektetési alapok korlátozott számú befektetési jegyet kínálnak egy meghatározott időszakon belül, a jegyeket kizárólag az előre meghatározott időközönként vagy napokon lehet visszaváltani, az alapító okiratoknak megfelelően.

 

A nyíltvégű befektetési alap célja, hogy a befektetők (természetes és jogi személyek) pénzügyi forrásait nyilvánosan magához vonzza és különböző pénzügyi eszközökbe fektesse be: származtatott pénzügyi eszközökbe, állandó hozamú befektetésekbe, a befektetőnek könnyű hozzáférést biztosítva egy változatos eszközportfólióhoz.

 

A befektetési politika alapján, a nyíltvégű befektetési alapok csoportokba sorolhatók, az EFAMA-nak (Európai Befektetési Alap- és Vagyonkezelők Szövetsége) megfelelően:

  • nyíltvégű pénzpiaci alap: fix hozamú befektetések;
  • nyíltvégű kötvény alap: fix hozamú befektetések, első sorban kötvényekbe;
  • nyíltvégű vegyes/sokrétű alap: fix hozamú befektetések és részvényekbe történő befektetések;
  • nyíltvégű részvényalapok: részvényekbe történő befektetések.
Nézze meg, hogy Önnek melyik befektetési alap a legkedvezőbb itt. 
 

Miért előnyös Önnek? 

Az alapok számos fontos előnyt nyújtanak a közvetlen befektetéssel szemben:

 

otp bank

Jelentős megtakarítás. A nyíltvégű befektetési alapok lényegesen alacsonyabb tranzakciós jutalékot fizetnek, mint az egyedi befektetők. Az alacsonyabb tranzakciós költség a befektetések lényegesen jobb teljesítményében mutatkozik meg.

otp bank

Könnyen elérhető. A befektető egyetlen befektetési eszközt használ, a befektetési jegyet. A befektetési jegy értékét különböző pénzügyi eszközök és diverzifikált befektetések adják, a tőke- és pénzpiacra jutás minimális saját információelemzési erőfeszítést igényel a befektető részéről; a teljesítmény egyenes arányban áll a befektetett összeggel és a befektetés időtartamával.

otp bank

Diverzifikáció. A befektetési alapok eszközportfóliója diverzifikált, kiegyensúlyozott befektetésekre összpontosít az ingadozások minimalizálása érdekében. Legalább 12 különböző részvény birtokában el lehet kerülni annak veszélyét, hogy egyikük gyenge eredménye nagy hatással legyen a portfólió egészére. Rendszerint, a nyíltvégű befektetési alapok több mint 20 részvényfajtába helyezik el a pénzt. Egy diverzifikált portfólió általában jó eredményt ér el akkor is, ha néhány részvény kedvezőtlenül teljesít, mivel a többi részvény és eszköztípus együtt kompenzálja a kedvezőtlen eredményt teljesítő részvények veszteségét.

otp bank

Szakértelem. A nyíltvégű befektetési alapokat olyan szakemberek kezelik, akik a tőke- és pénzpiacon tapasztalattal és széleskörű ismeretekkel rendelkeznek. A kezelésből származó bevételek ugyanakkor közvetlenül az alap teljesítményétől függnek, tehát a kezelő társaság mindent megtesz az Ön befektetéseinek hatékony kezeléséhez.

otp bank

Likviditás. A nyíltvégű befektetési alapok nagyobb likviditást nyújtanak a többi pénzügyi eszközzel szemben. A kívánt összeg bármikor befektethető vagy visszaváltható az aznapi árfolyamon.

 

Milyen nyereséget nyújt egy befektetési alap?

A befektetési jegyek vásárlása után ezek értéke naponta változik a kamatból, kuponból, osztalékból származó bevételektől, valamint a különböző pénzpiacon jegyzett, az alap vagyonában levő pénzügyi eszközök árfolyamától függően. 

 

Következésképpen, a befektetési jegyek értéke nőhet, de csökkenhet is, a portfólió eszközeinek alakulása szerint.

 

Az alapba való befektetés nyeresége a befektetési jegyek vásárlási és eladási ára közötti értékből származik. A befektetési alap hozamát nagyban befolyásolja az alap kockázati szintje: minél kisebb a kockázat, annál alacsonyabb a befektetés várt hozama és fordítva, minél kockázatosabb egy befektetés, annál magasabb a befektetés várható hozama.

 

Önnek melyik befektetési alap a legkedvezőbb? 

Egy befektetési alap kiválasztásánál célszerű tájékozódni és kikérni az OTP Bank munkatársainak segítségét. Mégis számos olyan tényező van, amit figyelembe kell venni:

  • befektethető összeg;
  • a befektetés időtartama;
  • a vállalt kockázat szintje;
  • egyéni pénzügyi elvárások;
  • a pénzügyi piacok ismerete;
  • rendelkezésre álló források (idő, információhoz való hozzáférés stb.)
 

Néhány alapfogalom: hozam, kockázat és a befektetés időtartama.

A befektetés kockázata egyenes arányban áll a hozammal. Ennek megfelelően, minél kisebb a kockázat, annál alacsonyabb a befektetés várt hozama; minél kockázatosabb egy befektetés, annál magasabb a befektetés várható hozama is.

 

Egyes befektetők a helyzet kedvező alakulása, a kiemelten magas profit reményében hajlandók a nagyobb veszteség kockázatát is vállalni, míg mások csak közepes vagy alacsony kockázatot vállalnak, így szerényebb hozammal is megelégednek.

 

Következésképpen, olyan befektetést kell választani, amely a várt hozam és a vállalt kockázat között optimális arányt biztosít, az arány változhat a beruházó elvárásai, pénzügyi lehetőségei és nem utolsó sorban a kockázathoz való hozzáállása függvényében.

 

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az OTP Bank munkatársával, aki segíteni fog Önnek abban, hogy elvárásai és elképzelései alapján a lehető legjobb döntést hozza meg. Mindez teljes biztonságban és teljes körű titoktartás mellett történik. 

 

Töltse ki az alábbi űrlapot és munkatársaink
hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.