x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

Az OTP Bank számos olyan terméket 

kínál Önnek, amelyekkel kivédheti a devizakockázatot és felvirágoztathatja vállalkozását.

Kincstári és devizakockázat kezelésére szolgáló termékek

FX SPOT ügylet

Az OTP Bank Románia 5000 euró értékhatártól személyre szabott árfolyamot kínál Önnek. Az OTP Trader online tranzakciós platform igénybevételével a valós idejű devizajegyzés is elérhetővé válik.

 

FX Forward ügylet

Utólagos elszámolású deviza ügylet, amely során Ön rögzítheti a deviza konverzió árfolyamát, ezzel csökkentve a devizaárfolyam volatilitása miatti kockázatot és hatékonyabbá téve a jövőbeni pénzáramlást.

 

FX Swap ügylet

Ez az ügylet lehetőséget biztosít Önnek arra, hogy különböző devizák esetében ideiglenesen egy bizonyos devizára váltsa át pénzeszközeit árfolyamkockázat felvállalása nélkül. A FX Swap ügylet azt jelenti, hogy egy előre meghatározott árfolyamon vásárol (elad) egy bizonyos devizát, ugyanakkor azt a devizát jövőbeni dátummal eladja (megvásárolja) az ügylet kezdeményezésekor meghatározott árfolyamon.

 

Call opció

Ez a vállalkozásoknak szánt termék a kedvezőtlen árfolyammozgás kockázatának fedezetét és a jövőbeni készpénzmozgás védelmét hivatott szolgálni. A CALL opció olyan származtatott pénzügyi eszköz, amellyel Ön jogot szerez arra, hogy kötelezettség terhe nélkül, előre meghatározott kötési árfolyamon és értéknapon, előre meghatározott összegű devizát vegyen az opció eladójától. A jogot az ügylet napján fizetendő opciós díj ellenében szerezheti meg.

 

PUT opció

Ez a termék a kedvezőtlen árfolyammozgás kockázatának fedezetét és a jövőbeni készpénzmozgás védelmét hivatott szolgálni. A PUT opció olyan származtatott pénzügyi eszköz, amellyel Ön jogot szerez arra, hogy kötelezettség terhe nélkül, előre meghatározott kötési árfolyamon és értéknapon, előre meghatározott összegű devizát eladjon az opció eladójának. A jogot az ügylet napján fizetendő opciós díj ellenében szerezheti meg.

 

FX Tunnel típusú árfolyam stratégiák

Adott opciók egy időben történő eladása és vétele, ahol az egyik vételét részben vagy egészben a másik eladása finanszírozza. E stratégiát alkalmazva egy legalacsonyabb és egy legmagasabb árfolyam biztosításával vállalkozása egy ügyleti csatornára korlátozhatja az árfolyam volatilitását. Emellett a devizaárfolyam utólagos alakulásának a vállalkozás készpénzmozgására fejtett hatása is lényegesen korlátozottabb lesz. Ez a stratégia díjmentes (az ügylet napján nincs fizetendő opciós díj). 

Pénzeszközök és a kamatkockázat kezelése

A pénzpiac kiszámíthatatlan, a kamatlábak pedig történelmi mélypontokat vagy magaslatokat is elérhetnek. Ezért fontos, hogy többféle pénzeszközzel biztosítsa be magát.

 

Személyre szabott betétek

Ezek a termékek lehetőséget biztosítanak a szokásosnál magasabb kamatok elérésére, valamint a futamidők és más jellemzők rugalmas kiválasztására.

 

Kamatswap (Interest Rate Swap, IRS)

Ez egy olyan származtatott pénzeszköz, két fél között kötött szerződés, amely alapján Ön a jövőbeni változó kamatozású kifizetéseit az ügylet napján meghatározott fix kamatozásúra cserélheti, ezzel védekezve a kamatláb esetleges kedvezőtlen elmozdulásával szemben. Az IRS eladó szeretne nyereségre szert tenni a kamatláb esetleges csökkenéséből, így a jövőbeni fix kamatozású kifizetéseket az alkalmazott referencia kamatok (pld. EURIBOR, LIBOR stb.) alapján meghatározott változó kamatozású kifizetésekre cseréli. Az IRS ügylet nem jár a tőkeösszeg cseréjével.

 

Származtatott és befektetési termékek

Az OTP Bank portfóliójában számos olyan befektetési termék szerepel, amelyet az Ön vállalkozásának fejlesztésére dolgoztunk ki.

 

Kétdevizás betét

Két hét és egy év közötti időtartamra leköthető betét garantált kamattal, miközben a tőkét az árfolyam-különbözet kockázata terheli. A DCD az árfolyamon alapuló strukturált betét, amely a hagyományos lekötött betéteknél magasabb kamatot nyújt árfolyamkockázat vállalása ellenében.

 

Állampapírok

Alacsony kockázatú befektetési lehetőség, a papírokat az állam bocsátja ki. Az állampapír lehet kincstárjegy, amely legfeljebb egy éves futamidővel kerül kibocsátásra és hozama egyenlő a vételár és a névleges ár közötti különbséggel, vagy lehet kötvény, amelyet legalább egy éves futamidővel bocsátanak ki, és vevőjének a névleges érték visszafizetése mellett kamatot is fizet. Amennyiben alacsony kockázatú befektetés érdekli, az OTP Bank Romania bankon keresztül önállóan vásárolhat/eladhat állampapírokat.

OTP Trader

Az OTP Trader a bankközi piaccal valós időben együttműködő kereskedési rendszer, ahol a bank lehetőséget biztosít Önnek devizaügyletek megkötésére.

 

A fenti termékek igénylése esetén vagy további részletért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken:

 

Treasury Sales           

                                        

Τel: 

0372 31 85 83

0372 31 85 84

0372 31 85 85

0372 31 85 86

0372 31 85 87

0372 31 85 88

                                         

Fax: (+40) 21 308 51 79     

                                             

E-mail: sales.treasury@otpbank.ro

Szabályozási keret

Az OTP Bank Románia által kínált befektetési termékek és szolgáltatások szabályozási keretét illető további információkról tájékozódjon a .MiFID II oldalon.

Limitáras megbízás a fedezeti célú befektetési szolgáltatásokra az OTP Banknál

Hitelszerződéssel igénybe vehető rulírozó limit, amellyel az OTP Bank különböző pénznemekben bizonyos időtartamra szóló kincstári termékekkekkel kapcsolatos ügyleteket ajánlhat az Ön vállalatának. 

 

A limit a származtatott pénzügyi eszközökkel való tranzakciók fedezetének létrehozása miatt szükséges. 

 

A limit értékét a vállalat fedezeti szükségletei alapján határozzák meg. 

 

A jóváhagyás időtartama: legfennebb 180 hónap a származtatott pénzügyi termékekkel való tranzakciót finanszírozó hitelszerződés aláírásától számítva. A meghatározott időtartam szoros összefüggésben van a származtatott pénzügyi termékek érvényességi idejével:

 

  • árfolyam opciók: legfennebb 12 hónap
  • árfolyam swap: legfennebb 18 hónap
  • árfolyam forward: legfennebb 18 hónap
  • kamatláb swap: legfennebb 180 hónap, de nem több, mint annak a hitelnek a futamideje, amelyre a fedezeti ügylet létrejön
  • kamatláb opciók: legfennebb 180 hónap, de nem több, mint annak a hitelnek a futamideje, amelyre a fedezeti ügylet létrejön

 

A fedezet szerkezete rugalmas, a kamatláb swap vagy opciók esetében jóváhagyott limitáras megbízásoknál a fedezet akár közös is lehet annak a hitelnek a garanciájával, amelyre az ügylet létrejö.