Listavezető az OTP Asset Management Románia által igazgatott két alap 2016-ban

  • 2016-ban a helyi piacon első helyen végzett két, az OTP Asset Management által igazgatott alap a Multi-Active illetve a Randament Absolut kategóriában;

  • az OTP Premium Return hozama 2016-ban 4.14% volt;

 

Két, az OTP Asset Management Románia által igazgatott alap – OTP Global Mix és OTP Premium Return – hozama listavezető 2016-ban a helyi piacon,  olvasható az Alapkezelők Társaságának (Asociația Administratorilor de Fonduri – AAF) statisztikáiban (http://www.aaf.ro/fonduri-deschise/).

 

2016-ban az OTP Global Mix rugalmas multi-asset alap hozama 7.97%, míg az Absolute-Return (ARIS) típusú OTP Premium Return innovatív stratégia alap hozama 4.14% volt. Ezekkel az eredményekkel a két alap 2016-ban a Multi Active, illetve Randament Absolut kategóriákban I. helyezést ért el.

 

Az OTP Global Mix rugalmas befektetési politikáinak köszönhetően az alapkezelők olyan összetett portfóliót alakítottak ki, amelyben helyi és nemzetközi részvények mellett helyet kaptak társasági kötvények is. A portfóliókezelők az Amerikai Egyesült Államok-beli referenciakamat növekedésére számítva változó kamatozású társasági kötvényekbe fektettek be, első sorban a Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Ford etc kötvényeibe.

Ugyanakkor az USA dollár Euróhoz mért felértékelődése nyomán is nőtt a portfólió értéke. A részvények esetében a 29 társaságból 26 társaság részvényeinek értéke nőtt a felvásárlási árhoz képest. A legjobban teljesítő társaságok, szektoronként: építkezés (pl: Porr, Vinci), pénzügy (pl: Citi Bank, Banca Transilvania, BRD), gyógyszeripar (pl: Pfizer, AbbVie),  IT&C (pl: Apple, Alphabet, Samsung, Microsoft), fogyasztói javak (pl: Louis Vuitton Moet Hennessy, Whirlpool, Daimler), gépipar (pl: Boeing).

 

Az OTP Premium Return alap portfóliójában rugalmas befektetésű részvények, kötvények, index bizonylatok és pénzpiaci eszközök találhatók, az összetétel célja, hogy az alap a pénzügyi piaci mozgásoktól függetlenül legalább 1 éven belül pozitívan teljesítsen. Az alapot igazgató portfólió-kezelők az alap stratégiáját value típusú társasági portfólió alapján állították össze (a piacon alulértékelt, belső értékkel rendelkező társaság). Ide különféle IT&C (pl: Apple, Alphabet), gyógyszeripari (pl: Pfizer, Roche, Johnson&Johnson), fogyasztói cikkeket gyártó (pl: Whirlpool) társaságok sorolhatók. A portfólió változatosságának biztosítása érdekében az alapot egy sor ETF műveletnek vetették alá. A művelet nyomon követi a világ 50 legnagyobb társaságának teljesítményét, valamint az AEÁ-beli kis tőkéjű társaságok teljesítményét. Az alapkezelők a 2016-ban legnagyobb osztalékot fizető román társaságok némelyikét is beemelték (pl: Conpet, Romgaz, Transgaz).

 

Figyelemre méltó teljesítményt ért el a javarészt a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett román részvényeken alapuló OTP AvantisRO alap is. Az OTP AvantisRO alap hozama 2016-ban 7.59% volt, ezt állandó osztalékpolitikájú, megbízható társaságokban eszközölt befektetésekkel érte el.

„Az OTP Asset Management Románia alapok középszintű befektetői kockázati profiljából kiindulva befektetői csapatunk fő célkitűzése a lehető legalacsonyabb kockázati körülmények mellett megvalósított legmagasabb nyereség. Az óvatos befektetési filozófia jegyében a portfóliókezelők bizonyos esetekben a lehetséges kockázat csökkentése érdekében lemondhatnak a potenciális nyereség egy részéről. A csapat hosszútávú összefüggésekben gondolkodik, célunk, hogy ügyfeleinknek újabb és újabb értékkel szolgáljunk.”, nyilatkozza Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Románia SAI S.A..

 

Az általa kezelt aktívák alapján a helyi piacon 2007 óta jelen lévő OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. a legfontosabb romániai befektetési alap-kezelők körébe tartozik. A társaság   által kezelt befektetési alapok igen változatosak, az OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return és OTP Euro Premium Return alapokkal a befektetők részvényekbe, míg az OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond és OTP ComodisRO alapokkal állampapírokba és kötvényekbe fektethetnek be. A társaság jelenleg retail és jogi személy szegmensben, nyolc nyílt befektetlsi alap révén több mint 7.900 befektetőt szolgál ki.