x

ONLINE ADATFRISSÍTÉS
Az OTP Bank ügyfelei számára

Személyes-, illetve a vállalat adatainak/a jogi képviselők, felhatalmazott személyek adatainak frissítéséhez

Kattinstson ide

Az OTP Asset Management aktívái 5%-kal nőttek 2017-ben, és elérték a 667 millió lejt

  • A részvényekből álló alapok jelentették a fő hajtóerőt a hozamok számára 2017-ben. Az OTP AvantisRO 21,15%-os, az OTP Global Mix 8,13%-os, míg az OTP Premium Return 6,17%-os hozamot ért el tavaly;
  • Az OTP Asset Management aktíváinak értéke 5%-kal emelkedett az elmúlt évben, a befektetők számának növekedése 8%-os volt;
  • A kötvény- és részvényportfólióknál elsősorban a nagyvállalatokra és technológiai szektorra támaszkodó stratégiák voltak gyümölcsözőek 2017-ben;
  • Az OTPAMR portóliómenedzserei 2018 fő befektetési témáinak a kamatlábak emelkedését és a globális részvénypiaci rali folytatódását várják.

 

Az OTP Asset Management Románia 2017. december 31-én kezelt aktíváinak értéke elérte a 667 millió lejt, ami 5%-os növekedés az előző évhez viszonyítva. A befektetők száma 2016-tal szemben 8%-kal emelkedett. Az OTP ügyfelei a romániai befektetési alapok átlagánál magasabb arányban részesítették előnyben a részvényekből álló alapokat. Az OTP Global Mix globális részvény- és kötvénypiacokon jelen levő diverzifikált befektetési alap befektetőinek száma 2,8-szorosára növekedett az előző évhez viszonyítva, az alap aktívái elérték a 32 millió lejt.

2017. kivételes év volt a pénzügyi piacokon jegyzett kockázatosabb eszközök többségének. A részvényportfóliók nyertek, a diverzifikált részvényalapok, valamint az abszolút hozamú részvényportfóliók is jól teljesítettek. A helyi részvénypiacra építő OTP AvantisRO 21,15%-os hozamot ért el az osztalékfizető vállalatok, illetve a Bukaresti Értéktőzsdén újonnan jegyzett társaságok által nyújtott lehetőségeknek is köszönhetően.   

Az OTP Global Mix befektetési alapot választó ügyfelek 8,13%-os nyereséget értek el 2017-ben. Az eredményt még értékesebbé teszi, hogy 2016-ban a befektetési alap 7,96%-os hozamot tudott felmutatni. A közepes kockázat és a legalább egy éves lekötési periódus mellett az OTP Premium Return 6,17%-kal emelkedett. A vállalat nemzetközi részvényeket tartó portfólióinak a legnagyobb nyereséget hozó befektetési téma a Trump-adminisztráció azon politikájához volt köthető, amely szerint meggyőzné a nagy amerikai társaságokat arról, hogy helyezzék vissza termelésüket az Egyesült Államokba. Ez nagymértékben hozzájárult a technológia és az automatizáció fejlődéséhez. A nagy technológiai „óriások”, a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) vezették 2017-ben a részvénypiaci ralit, teljesítményüket az S&P 500-as index többi gazdasági szegmense is követte.

Ami a kötvényportfóliókat illeti, a diverzifikált, abszolút hozamú alapok, valamint a kötvényalapok esetében egyaránt 2017 fő befektetési témája a gazdasági növekedés, valamint az infláció visszatérése volt Romániában és az Egyesült Államokban is. Az eurózónában az OTP Asset Management a gazdasági növekedés megújulására, valamint az infláció kis lépésekben történő emelkedésére fogadott. Hogy növelje alapjainak hozamát, a vállalat a hitelkockázat vállalása mellett döntött a kamatkockázattal szemben. Romániában az infláció, valamint az államkötvények hozamának növekedésére számítottak, ezért az alapkezelő az év második felében csökkentette az államkötvények súlyát, megőrizve az addig elért hozamot.

 

Bár a volatilitás 2017-ben alacsony volt, figyelembe véve az OTP ügyfeleinek profilját, a vállalat az óvatosságot részesítette előnyben és a potenciális hozamokról való lemondás mellett döntött a konzervatív befektetők védelme érdekében. Ennek ellenére az OTP Asset Management által kezelt alapok szilárd teljesítményt értek el, amely jelentősen meghaladja a klasszikus megtakarítási eszközök hozamait.

 

„Úgy véljük, hogy az európai és az amerikai pénzügyi szektor részvényeinek való kitettség nyerő lesz 2018-ban - állapították meg a vállalat képviselői. Folytatódni fog a Growth típusú vállalatok átalakulása Value típusú vállalatokká, legalábbis 2018 első felében. Bár az amerikai részvények összességében viszonylag drágák, úgy gondoljuk, hogy egyes Growth típusú vállalatok növekedési potenciált nyújthatnak, mivel pénzügyi eredményeik erős növekvő tendenciát mutatnak.”

 

A helyi piacon az egyik legkedveltebb befektetési témát továbbra is a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) jegyzett vállalatok osztalékai jelentik. Az OTPAMR szakemberei úgy vélik, hogy növekedési potenciál az egészségügyi szolgáltatások, valamint a diszkrecionális fogyasztási javak ágazatában van. Ami a teljes piacot illeti, a vállalat várakozásai szerint az osztalékok által létrejövő hozam várhatóan magasabb lesz, mint a tőke értékének növekedése.

 

„Tekintettel arra, hogy az amerikai részvények a mutatók alapján történelmi csúcson vannak, az év folyamán jelentős volatilitás várható. Az S&P 500-as index esetében idén akár 10%-os korrekció is előfordulhat. Mivel azonban a vállalatok pénzügyi eredményei növekednek, és a világgazdaság is stabil teljesítményt nyújt, arra számítunk, hogy az évet a legfontosabb nemzetközi tőzsdei indexek esetében a jelenlegi értékek felett zárjuk” - mondta Dan Popovici, az OTP Asset Management Románia vezérigazgatója.

 

„Az Oktatáshoz való jog Alapítvány támogatásával továbbra is különös figyelmet fordítunk a pénzügyi oktatási tevékenységekre annak érdekében, hogy fenntartsuk és növeljük a befektetési alapokat választó befektetők számát, valamint elősegítsük a befektetők részvényeket tartó alapokba való diverzifikálását, hiszen potenciálisan ezek hozhatják a jelentősebb hozamokat. A történelem bebizonyította, hogy a diverzifikált befektetések jelentik a legegyszerűbb védelmi eszközt az inflációval szemben” - összegzett az OTP Asset Management Románia vezérigazgatója.

 

A helyi piacon 2008 óta jelen lévő OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. az általa kezelt aktívák alapján a legfontosabb romániai befektetési alapkezelők közé tartozik. A társaság által kezelt befektetési alapok igen változatosak, az OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return és OTP Euro Premium Return alapokkal a befektetők részvényekbe, míg az OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond és OTP ComodisRO alapokkal állampapírokba és kötvényekbe fektethetnek be. A társaság jelenleg kilenc nyílt befektetési alap révén több mint 8.500 befektetőt szolgál ki a lakossági és a vállalati szegmensben.

Az OTP Bank Románia, az OTP Bank leányvállalata, egyben a legnagyobb közép és kelet-európai bankcsoport tagja – integrált és saját forrásokból működő pénzügyi szolgáltató. Tevékenységét felelősségtudat, elkötelezettség és magasfokú szaktudás jellemzi. Az OTP Bank Románia ügyfelei igényeit, valamint az aktuális piaci helyzetet szem előtt tartva megbízható partner a pénzügyi szolgáltatások területén.

Az OTP Bank a 9. legstabilabb közép- és kelet-európai bank 2017-ben a Global Finance értékelése szerint. Az OTP Csoport Magyarországon, Romániában, Montenegróban, Horvátországban, Bulgáriában, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Szerbiában több mint 13 millió ügyfelének nyújt pénzügyi szolgáltatásokat 1500 egységből álló fiókhálózatán, ATM-hálózatán, illetve az elektronikus csatornákon keresztül.

Az Oktatáshoz való jog Alapítvány ingyenes pénzügyi, gazdasági és vezetői képzéseket tart 10 és 18 év közötti diákoknak, valamint a tudatos karriertervezéshez szükséges pszichológiai eszközöket is a fiatalok rendelkezésére bocsátja. A romániai oktatási intézményekkel, valamint civil szervezetekkel együttműködve az Alapítvány három éves tevékenysége alatt az ország 55 iskolájából 3.500 diáknak tartott képzéseket. Az OTP Bank Románia és az Oktatáshoz való jog Alapítvány 2017 októberében átadta Románia első nem formális pénzügyi oktatási központját, az OK Centert. Az 1.200 négyzetméteres tér azokat célozza, akik egyedi módszerek alkalmazása mellett szeretnék frissíteni pénzügyi ismereteiket.