Az OTP Bank Románia közzétette 2017 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit

  • 19,1 millió lejes (1,3 milliárd forint) nettó nyereség, a második legnagyobb negyedéves bevétel a bank történetében;

A kamatokból származó nettó bevétel 3%-os növekedése.

 

Az OTP Csoport közzétette a 2017 első negyedévére szóló pénzügyi eredményeit. A Budapesten bemutatott, a csoportszintű jelentési szabványok szerinti kiigazításokkal készült, a  konszolidált eredményeket tartalmazó jelentés alapján az OTP Bank Románia konszolidált kiigazított adózott eredménye 19,1 millió lej, ami több mint kétszerese a 2016 első negyedévinek, és a második legmagasabb negyedéves nyereség a bank történetében.

 

A működési eredmény éves szinten 45%-kal emelkedett, a teljes bevétel 5%-os növekedésének, valamint a működési költségek 12%-os visszaesésének köszönhetően. A teljes bevételen belül a nettó kamatbevétel 5%-kal növekedett.

 

Az első negyedévben a nettó kamatbevétel negyedéves szinten 4%-kal emelkedett. Az általános piaci trendeknek megfelelően a betétekre fizetett kamatráfordítások negyedéves összehasonlításban csökkentek.

 

A működési költségek 12%-os éves szintű visszaesése a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető. Az amortizációs költségek éves szinten 31%-kal csökkentek, míg a működési költségek csökkenése éves szinten 5%.

 

A kockázati költségek éves szinten 20%-kal emelkedtek, a növekedés az esetleges hitelezési veszteségekre létrehozott céltartalékokkal, valamint egyéb céltartalékok képzésével magyarázható. Az összesített kockázati költségek negyedéves összehasonlításban ugyanakkor 57%-kal csökkentek, köszönhetően a negyedik negyedévben peres ügyekre létrehozott céltartalékok bázishatásának.

 

A DPD90+ árfolyamszűrt, értékesítések és leírások nélküli hitelállomány 22 millió lejre emelkedett az első negyedévben. A növekedés főként a vállalati szférából érkezett.

 

Az árfolyamszűrt betétállomány 4%-kal nőtt éves szinten, negyedéves összehasonlításban viszont 2%-kal csökkent főként a kiskereskedelmi kiáramlásoknak köszönhetően (3%-os csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva).

 

2017 március végén a bank helyi szabályozásoknak megfelelően számított eszközei 8347,1 millió lejt tettek ki, az adózás utáni nyereség 25,4 millió lej volt. A bank tőkemegfelelési mutatója 16,3% volt, ami 1,9%-os javulást jelent az előző negyedévhez viszonyítva.

 

Az OTP Csoport 2017 első negyedévében 977 millió lejes kiigazított adózás utáni nyereséget jelentett, ami jelentős, mintegy 40%-os éves, valamint 136%-os negyedéves növekedésnek felel meg. A nyereség növekedése a kockázati költségek csökkenésével és a tényleges adókulcs mérséklődésével magyarázható.

 

Az OTP Bank Románia eredményeit az alábbi táblázat mutatja be. Az  OTP Bank Nyrt. által közzétett jelentés megtekinthető a következő oldalon:itt.

qr code

 

 

OTP Bank România, az OTP Bank leányvállalata, egyben a legnagyobb közép és kelet-európai bankcsoport tagja – integrált és saját forrásokból működő pénzügyi szolgáltató. Tevékenységét felelősségtudat, elkötelezettség és magasfokú szaktudás jellemzi. Az OTP Bank Romania ügyfelei igényeit, valamint az aktuális piaci helyzetet szem előtt tartva megbízható partner a pénzügyi szolgáltatások területén.

 

Az OTP Bank Magyarországon, Romániában, Montenegróban, Horvátországban, Bulgáriában, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Szerbiában több mint 13 millió ügyfelének nyújt pénzügyi szolgáltatásokat 1500 egységből álló fiókhálózatán, ATM-hálózatán, illetve az elektronikus csatornákon keresztül.